Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremin ardından üniversitelerde uzaktan eğitime geçileceğini ve depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirileceğini açıklamış, yurtların apar topar boşaltılması büyük tepki toplamıştı. Ülke genelindeki KYK yurtları boşaltılırken, itidara yakın 287 yurdun depremzedelere açılmadığı ortaya çıktı.

İddiayı CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat gündeme getirdi. CHP'li Karabat, iktidara yakınlığıyla bilinen 287 yurt olduğunu ancak bu yurtlara dokunulmadığını ifade etti. Karabat, TÜGVA’nın 26, TÜRGEV’in 21, İlim Yayma Cemiyeti’nin 178 ve Ensar Vakfı’nın 62 yurdunun da depremzedeler için açılması gerektiğini vurguladı.

"VAKIFLARIN VE DERNEKLERİN YURTLARI DA DEPREMZEDELERE AÇILSIN"

Depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirilmesi kararının panik halinde alınmış bir karar olduğunu dile getiren Karabat, “Madem böyle bir karar alındı. Vakıfların, derneklerin de yurtları var. Öyleyse buralar da depremzedelerin kullanımına açılmalı. Türkiye önce kendi yurttaşının eğitimine ara veriyorsa, yabancı öğrencilerin eğitimini ve konaklamasını bence ikinci plana alabilir. Eğitimde yaşanan 6 aylık bir kayıp, deprem maliyetinin üstüne başka bir maliyet de koyar. Bu, Türkiye açısından bir kuşağın kaybolması anlamına gelir. Eğitim devam etmelidir.” dedi.

Öte yandan CHP İstanbul İl Hukuk Komisyonu üyesi avukat Murat Yıldız, üniversitelerin çevrimiçi eğitim kararına karşı Ankara Barosu tarafından yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtığını söyledi.

MEB verilerine göre; 2021-2022 döneminde toplam KYK yurdu sayısı yalnızca 776.

Editör: Yadigar Hanım