CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Amasra'daki grizu patlamasına ilişkin Sayıştay raporlarını katıldığı televizyon programında değerlendirdi. Canlı yayına bir bavul dolusu belge ve rapor ile çıkan Yavuzyılmaz, "Sayıştay neredeyse patlamanın olacağı yerin haritasını çizmiş. Tek bir eksiği var o da patlamanın olacağı tarihi yazmamış!'' dedi.

Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın programına konuk olan Yavuzyılmaz, Sayıştay'ın 2019 yılı TTK Amasra Denetim Raporu'nu değerlendirdi. Raporda, madenin eksi 300 metreye inilmesiyle grizu patlaması riskinin arttığına dikkat çekildiğine değinen Yavuzyılmaz, raporda "Titizlikle mevzuat hükümlerini ve kurum degaj yönergesini uygulayın" denildiğini, patlamadan 29 gün önce maden ocağını ziyaret eden Bakan Dönmez'in turistik gezi yaptığını savundu.

Yavuzyılmaz, "Eğer raporun gereği yerine getirilmiş olsa idi bu felaket olmazdı. Gereği yerine getirilmedi ki, birçok tedbir eksik bırakıldı ki bu patlama gerçekleşti" diye konuştu.

"Turistik gezi" olarak nitelendirdiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in ziyaretine de değinen Yavuzyılmaz, şöyle devam etti:

"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın müessesini ziyareti bir gezi niteliğinde. Verdikleri fotoğraftan anlıyoruz ki o fotoğrafı verirken söylediklerinden anlaşılıyor ki bu maden ocağını ziyarete giderken geçmiş dönemden bugüne kadar tarihçesi kendisi ve takımı tarafından incelenmemiş. Sayıştay raporları okunmamış. Buradaki alınması gereken tedbirlerin alınıp alınmadığı var olan sorunların ne olup olmadığı incelenmemiş. Adeta turistik bir gezi yapmış." 

Kazanın önlenebileceğini sayıştay raporlarının ortaya çıkardığını bildiren Yavuzyılmaz, "Sayıştay raporları bütün eksikleri yazıyor. Sayıştay bu patlamanın olduğu kotu yani eksi 300 kotunu belirtiyor. Neredeyse patlamanın olacağı yerin haritasını çizmiş. Tek bir eksiği var bu raporun o da patlamanın olacağı tarihi yazmamış" ifadelerini kullandı. 

Editör: Yadigar Hanım