Son zamanlarda Karabük Üniversitesi’nde yaşanan olaylara ek olarak, Denizli’deki Pamukkale Üniversitesi’nde de bir skandal meydana geldi. Burada, yabancı öğrencilerin tıp ve diş hekimliği gibi bölümlere usulsüz şekilde kayıt edildikleri belirlendi ve bu durum üzerine soruşturma başlatıldı. CHP, bu konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e, Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı tarafından verilen soru önergesinde, “Bu usulsüzlükleri gerçekleştiren kişi veya kişiler kimlerdir? Bu şahıslar hangi pozisyonlarda görev almaktadırlar? Neden kapsamlı bir soruşturma yürütülmüyor?” soruları yöneltildi.

Yükseköğretim Kurulu’nun, yabancı öğrencilerin kayıt işlemlerini üniversitelere devretmesinin ardından, usulsüzlüklerin baş gösterdiği ve uzun bir süre geçmesine rağmen herhangi bir kapsamlı soruşturmanın yapılmadığı anlaşıldı.

CHP’li Halıcı, önergesinde, “İddialar doğrultusunda, yaklaşık 140 yabancı öğrenci, sınav notları manipüle edilerek, özellikle tıp ve diş hekimliği fakülteleri olmak üzere, üniversitenin çeşitli bölümlerine kaydedilmiş.” ifadesini kullandı.

Halıcı, önergesinde ayrıca, sistemde değişiklik yapma yetkisine sahip kişilerin, yabancı öğrencileri para karşılığında kaydettiklerini ve bu durumun, tıp fakültesi öğrencisi Iraklı Aliridha Abdulameer Abdali Alrichab’ın 31 Temmuz 2023 tarihli kaydının iptali üzerine açtığı dava sonucunda ortaya çıktığını belirtti. Davada, üniversitenin yabancı öğrenci koordinatörlüğünün, başvuru ve kabul süreçlerinde usulsüzlük yaparak, şartları taşımayan öğrencileri haksız yere lisans programlarına yerleştirdiği tespit edildi.

CHP’li Halıcı ayrıca şunları söyledi: 

“Üniversiteler adeta acenteye dönüştü. Denetim yok, kalite yok, sınav standardı yok. Maalesef birçok üniversite sadece parayı baz alarak yabancı öğrenci kaydediyor. Tıp, hukuk gibi önemli ve hatta hayati bölümlere lise mezunu bile olup olmadığı beli olmayan yabancı öğrencileri kaydediyorlar. Yaptıkları sınavlar ise en basit soruları içeriyor. Bizim vatandaşlarımız maddi ve manevi şekilde canını dişine takıp çocuklarını üniversite sınavlarına hazırlarken, gençlerimiz yıllarca emek verirken birileri cebine para koyup gelip en önemli bölümlere kayıt oluyor. Bu şekilde giderse üniversite yapısı tamamen bozulacak, eğitim kurumsal olarak çökecek”  

Hikmet Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde; 

Polis Karakolunda  Silahlı Saldırı: İki Polis Şehit Oldu Polis Karakolunda Silahlı Saldırı: İki Polis Şehit Oldu

Kaynak: Haber Merkezi