Sivilce, leke veya sivilce olarak da bilinen cilt lekeleri ciltte birçok faktörün birleşimi nedeniyle oluşur. Bu faktörler lekelerin gelişmesine yol açabilir:

Aşırı yağ (sebum) üretimi:

Ciltteki yağ bezleri sebum adı verilen yağlı bir madde üretir. Bu, cildin yağlanmasına ve korunmasına yardımcı olur. Ancak aşırı sebum üretimi lekelerin oluşumuna katkıda bulunabilir.

Tıkanmış saç kökleri:

Saç kökleri, saçın büyüdüğü ciltte küçük çukurlardır. Bu foliküller ölü deri hücreleri, yağ (sebum) ve diğer kalıntılarla tıkanabilir. Bu meydana geldiğinde lekeler gelişebilir.

Bakteriler:

Propionibacterium akneleri (P. aknes) ciltte doğal olarak bulunur. Saç folikülleri yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkandığında, P. aknes çoğalabilir ve iltihaba neden olarak lekelerin oluşmasına neden olabilir.

Hangi sebze ve meyveler cilde nasıl etki ediyor Hangi sebze ve meyveler cilde nasıl etki ediyor

Hormonal değişiklikler:

Özellikle ergenlik, menstrüasyon ve hamilelik sırasında hormonal dalgalanmalar. Yağ bezlerini daha fazla sebum üretmeye teşvik ederek lekelerin oluşmasına katkıda bulunurlar.

Genetik:

 Ailede sivilce öyküsü, kişiyi lekelere karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Diyet:

Bazı çalışmalar, yüksek glisemik gıdalar, süt ürünleri veya rafine şeker oranı yüksek diyetler gibi belirli diyet faktörlerini önermektedir. Hepsi sivilce gelişimine katkıda bulunur.

İlaçlar:

 Kortikosteroidler, lityum ve bazı hormonal ilaçlar da dahil olmak üzere bazı ilaçlar sivilceye neden olabilir veya sivilceyi kötüleştirebilir.

Stres:

 Stres doğrudan lekelere neden olmasa da bazı bireylerde durumu ağırlaştırabilir.

Lekelerin kirden veya kötü hijyenden kaynaklanmadığını unutmamak önemlidir. Bazen aktif bileşenlerin aşırı kullanımı cilt lekeleri de dahil olmak üzere döküntülere neden olabilir. Bununla birlikte, nazik temizlik, aşırı fırçalamadan kaçınma ve cildi tahriş eden maddelerden kaçınma dahil olmak üzere tutarlı bir cilt bakımı rutininin sürdürülmesi önemlidir.

Bu basit günlük rutinler sivilceye eğilimli cildin yönetilmesine yardımcı olabilir. Lekeler devam ederse veya şiddetlenirse uygun tedavi seçenekleri için bir dermatoloğa danışmanız önemlidir. Doğrudan kaşıntılı cilt lekelerine yol açabilecek diğer iki faktör ise; Zehirli sarmaşık bitkilerine maruz kalma ve kontakt dermatite maruz kalma.

Akneye neden olan kökü biliyorsanız, sivilceyi tedavi etmek kolay bir şey olarak kabul edilir. Sivilce lekesi tedavileri hızlı çalışır ve aşağıdaki gibi sonuçlarını hızlı bir şekilde görebilirsiniz;

Bununla birlikte, doğal cilt tonunuzu ortadan kaldıran bir tür yaşlılık lekeleri veya sivilce izleri olacaktır. Bu tür lekelerin tamamen silinmesi için “sivilceyle mücadele” tedavi tekniklerine ihtiyaç vardır. İşte kullanılan en iyi tekniklerden bazıları.

Leke Tedavileri

Cilt bakımı teknolojisi ilerledikçe sivilce, pigmentasyon ve yara izi gibi çeşitli cilt sorunlarının tedavisine yönelik yöntemler de gelişiyor. Üç yenilikçi ve son derece etkili tedavi, tıbbi cihazlar, Mezoterapi ve trombosit açısından zengin plazma, önde gelen leke tedavi seçenekleri olarak ortaya çıkmıştır.

Mezoterapi 

 Mezoterapi minimal invazif bir tedavi yöntemidir. Cildin mezodermal tabakasına vitaminler, enzimler ve diğer bileşenlerden oluşan özelleştirilmiş bir kokteylin enjekte edilmesini içerir. Bu tedavi pigmentasyon, yara izi ve sivilce gibi cilt sorunlarını çözebilir.

Trombosit Açısından Zengin Plazma Tedavisi

 Trombosit bakımından zengin plazma tedavisi ve Vampir Yüz tedavisi şunları içerir; Hastadan az miktarda kanın alınması, trombositlerin ayrıştırılması ve tekrar cilde enjekte edilmesi.

Trombositler, doku yenilenmesini teşvik eden ve kollajen üretimini uyaran büyüme faktörleri içerir, bu da trombosit açısından zengin plazmayı çeşitli cilt sorunları için etkili bir tedavi haline getirir. Bu üç gelişmiş cilt lekesi tedavisi seçeneği tıbbi cihazlar, Mezoterapi ve trombosit açısından zengin plazma tedavisidir. Akne, pigmentasyon, yara izi ve diğer cilt sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilirler.

Bu gelişmiş tedavileri cilt bakımı rutininize birleştirmek, daha temiz, daha sağlıklı ve daha parlak bir cilde sahip olmanızı sağlar. Her tedavinin kendine özgü yararları olsa da, en uygun seçeneği belirlemek için bir dermatoloğa danışmak çok önemlidir. Cilt lekeleri, cilt kanseri veya skuamöz hücreli karsinom belirtisi olabileceğinden yaşamı tehdit edici olabilir. Bu nedenle, bu lekelerin renginde veya boyutunda değişikliklerle birlikte herhangi bir kaşıntılı döküntü fark ederseniz bir dermatoloğa başvurmanız hayati önem taşır.

Editör: Habererk Com