Çin Uzay İstasyonu'ndan (CSS) 31 Ekim'de fırlatılan Mengtian adlı bilim modülünü taşıyan Long March 5B roketinin uzay görevini tamamladıktan sonra dünya atmosferine doğru düşmeye başladığı bildirildi. Saatte 27 bin 600 kilometre hızla dünyanın etrafından dönen 23 tonluk gövdenin kontrolden çıktı. Kontrolden çıkan roketin ne zaman ve nereye düşeceği bilinmiyor. İhtimaller arasında Türkiye de yer alıyor.

Long March 5b'nin okyanusta önceden belirlenmiş bir noktaya inmesi planlanıyordu. Ancak, roketin kontrolden çıkması sonrası büyük parçaların yerleşim alanlarına düşebileceği açıklandı. 10 Katlı bir bina yüksekliğine sahip olan roket gövdesinin 5 Kasım Cumartesi günü sabah saatlerinde dünyaya düşmesi bekleniyor.

Gövdenin atmosferden geçmeyi başaran parçalarının nereye düşeceğinin bilinmemesi ise düşme ihtimali yüksek olan bölgelerde endişeye neden oldu.

Dünyaya düşmesi beklenen 23 tonluk roketin nereye düşeceği konusunda farklı görüşler var. İhtimaller arasında Türkiye de yer alıyor.

BİLİM İNSANLARI UYARDI

Bilim insanları, roketin insan nüfusunun yoğun olduğu bölgelere düşme oranı yüksek uyarısında bulundu.

Bilim çevreleri roketin yeryüzünde herhangi bir yere düşebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Atmosfere girdikten sonra yanarak parçalanacak olan 23 ton ağırlığındaki roketin bağımsız parçalar halinde farklı noktalara düşebileceği belirtildi.

HARİTADA TÜRKİYE DE VAR

Çin roketiyle ilgili bir tweet atan Aerospace Corporation, bir harita paylaştı. Haritaya göre, roketin düşebileceği yerlerin ihtimalleri arasında Türkiye de var. Ancak bu çok düşük bir ihtimal olarak gözüküyor.

TÜRKİYE UZAY AJANSI AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Çin'in fırlattığı "Long March 5B" fırlatma aracının Türkiye'ye düşeceği yönündeki haberlerle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, "Long March 5B fırlatma aracının dünyaya geri dönüş yörünge parametreleri hakkında resmi duyuru henüz yapılmamıştır. Çin tarafından fırlatma aracının inişi hakkında kesin tahminler gerekli durumda verilecektir." denildi.

Açıklamada, TUA'nın CNSA ile iletişim halinde olduğu ve karışıklığa meydan vermemek adına ancak resmi ve güncel bilginin paylaşılacağı bildirildi.

Editör: Yadigar Hanım