Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 geçmişte kalmış gibi görünse de dünya yeniden alarma geçti. ABD ve İngiltere'nin başı çektiği bir çok ülkede Omicron'un alt varyantı Eris dünya çapında vakaların tırmanışa geçmesine neden olurken, şimdiye kadar sadece Danimarka ve İsrail'de görülen "BA.2.86" olarak anılan yeni varyant endişe yaratıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un "BA.2.86" varyantını, taşıdığı çok sayıdaki mutasyon nedeniyle "gözlem altındaki varyant" olarak güncelledi. DSÖ'den Covid-19'un "BA.2.86" varyantına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "DSÖ, taşıdığı çok sayıda mutasyon nedeniyle bugün Covid-19'un BA.2.86 varyantını 'gözlem altındaki varyant' olarak belirledi. Şimdiye kadar, birkaç ülkeden varyantın yalnızca birkaç örneği rapor edildi. Bu varyant ve yayılma boyutunu anlamak için daha fazla veriye ihtiyaç var. Ancak mutasyonların sayısı oldukça dikkat çekici. DSÖ, daha fazlasını öğrendikçe ülkeleri ve halkı güncelleyecek" denildi.

Açıklamada ayrıca, 3 "izlenmesi gereken" ve 7 "gözlem altındaki" Covid-19 varyantının takip edildiği bildirildi.

Covid-19'un yayılmaya ve mutasyona uğramaya devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, DSÖ'nün Covid-19'un daha iyi takibi ve raporlanması için ülkelere yaptığı çağrı hatırlatıldı.

ERİS YAYGINLAŞIYOR

DSÖ, 9 Ağustos'ta Eris varyantına ilişkin yayımladığı raporunda, önceden "gözlem altındaki varyant" olan ve statüsü "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirilen Eris'in yaygınlığında istikrarlı bir artış olduğunu çıklamış, 7 Ağustos itibarıyla 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune paylaşılmıştı.

Eris'in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Covid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirilse de özelliklerine bağlı olarak küresel şekilde yayılabileceği, vakalarda artışa neden olabileceği öngörülüyor.

Editör: Yadigar Hanım