Dünya Sağlık Örgütü: Covid-19'dan daha ölümcül bir salgın çıkabilir. Vaka ve ölümleri artırabilecek yeni Covid-19 varyantının çıkma riski de sürüyor. Bu ölümcül hastalığa karşı şimdiden önlem alınmalı."

Fransız TV haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü Mayıs ayında yeni taç salgınının artık "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" oluşturmadığını, ancak yeni taç virüsünün ortadan kalkmadığını duyurdu. Fransız Halk Sağlığı Kurumu'na göre, Fransa'da başta yetişkinler olmak üzere tüm yaş gruplarında yeni koronavirüs enfeksiyonlarının sayısı artıyor.

Yeni koronavirüsün yeni bir varyantı olan 'Eris', ile enfekte olan insanlar şu anda Fransa'daki yeni vakaların yaklaşık yüzde 35'ini oluşturuyor ve bu, diğer varyantlardan daha yüksek bir oran. Bunun yaşandığı tek ülke Fransa değil. İngiliz sağlık kurumu 20 Temmuz'da Birleşik Krallık'taki yeni vakaların yaklaşık %15'inin Eris'ten kaynaklandığını ve her hafta %20 oranında arttığını tahmin etti. Aynı durum, varyantla enfekte olan kişilerin 5 Ağustos itibarıyla yeni vakaların %17'sini oluşturduğu, iki hafta önceki %12'den artış gösterdiği Amerika Birleşik Devletleri için de geçerli.

İsviçre'deki Cenevre Küresel Sağlık Enstitüsü müdürü Antoine Fraoux, Fransa ile yaptığı bir röportajda, Eris'in hızla yerini aldığı XBB varyantından daha bulaşıcı göründüğünü, ancak daha yüksek ciddi enfeksiyon riski oluşturduğuna dair bir kanıt bulunmadığını söyledi.Yeni taç aşısı ile, aşılama yoluyla elde edilen bağışıklık korumasından daha iyi kaçabileceğine dair hiçbir kanıt yok. Şu anda yeni taç ile ciddi enfeksiyon riski taşıyan ana gruplar, hala bağışıklığı baskılanmış kişiler ve yaşlılar..

Dünya Sağlık Örgütü hala salgının gelişimini yakından izliyor ve Eris varyantını izleme suşları listesine dahil etti. 2023 sonbaharının yeni bir salgın dalgasını başlatabileceği konusunda uyardı.

Editör: Habererk Com