Türkiye 6 Ocak’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde 41 binin üzerinde vatandaşını kaybetti. Türk halkı, depremin yaralarını sarmak için tek yürek olurken, AKP iktidarının ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerle ilgili politikasındaki hatalar depremde ortaya çıkmaya başladı.

Deprem sonrasında yola çıkan yardım konvoylarının önünü keserek yardımlara el koyan, yıkılan ev ve işyerlerine girerek, gıda maddeleri, giysiler, hatta beyaz eşyaları bile yağmalayan Suriyeler, enkaz altında kalarak yaşamını yitirenlerin bileklerini kesip altın bileziklerini çalmaktan da çekinmedi. Türkiye'nin kucak açıp şevkat gösterdiği Suriyeliler, tehdit oluşturmaya devam ederken, Atatürk'ün yıllar öncesinden dikkat çektiği ve ders niteliğindeki politikası bir kere daha gündeme geldi.

Hatayspor Asbaşkanı Ethem Sunar da durumun vehametini “Hayırseverlerden inanılmaz yardım geliyor, ama burada bir iç savaş var. Suriyeli vatandaşlar yağmaya başladı. Tehditlerle korkutarak insanların elindeki malzemeleri çalıyorlar. Burada ilginç olaylar oluyor, hiç bunlar yansımıyor. Çok kötü bir durum. Hatay çok sahipsiz durumda.” sözleriyle açıkladı.

ATATÜRK 1934 YILINDA KONUNUN HASSASİYETİNE DİKKAT ÇEKMİŞ

AKP’nin yıllardan beri süregelen yanlış sığınmacı politikası büyük toplumsal olaylarda ortaya çıkan başta güvelik zafiyeti olmak üzere yaşattığı sıkıntılar Türk halkında daha ilerisi için endişeye sebep oluyor. Özellikle sosyal medya üzerinden yoğun bir şekilde tartışılan konu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla 1934 tarihinde Resmi Gazete’de yer alan sığınmacı politikasını gündeme getirdi.

Türkiye dünyanın en çok sığınmacı alan ülkesi haline getirilmişken, 1934 tarihli ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk imzalı Resmi Gazete, nereden nereye geldiğimizi gözler önüne serdi.

8 sayfalık resmi belgede, mülteci politikasıyla ilgili özetle şu bilgiler yer aldı:

Anadili Türkçe olmayanlar müstakil mahalle kuramaz, işçi ve sanatçı kümesi oluşturamaz.

Türk soylu olmayanlar istedikleri yere yerleşemez.

Ecnebilerin bir belediyedeki nüfusu %10'u geçemez.

İşte Resmi Gazete'nin ilgili bölümü:

Editör: Yadigar Hanım