Gelen bilgi ne ? 

Süleyman Soylu ile aramızın pek parlak olduğunu zannetmiyorum. Çünkü Soylu’yu son bir buçuk yıldır en çok eleştirenlerin başında geliyorum.  

Olay şöyle: AFAD’da bütün yer koşullarını anında bildiren bir yazılım mevcutmuş ve bu anında eş zamanlı olarak AFAD’a sürekli olarak bilgileri geçiyormuş. İlk deprem 04:17 Pazarcık, 6 Şubat Pazartesi. AFAD gelen bu bilgilerin ardından hemen çalışmalarını başlatmış. Kanun gereği AFAD böyle durumlarda gelen bilgileri, ilk 45 dakikada oluşan durumu hemen ilintili olduğu Bakanlığa iletmek durumunda. 

İlk raporda 7,4 büyüklüğünde bir deprem olduğu ve çok büyük zaiyat verilebilme ihtimali olduğu anlatıyıor bakanlığa. Bakana değil, bakanlığa gidiyor. 

Bilgi bakanlığa gidiyor ve bakanlık anında Süleyman Soylu’ya ulaştırıyor.” 

“Süleyman Soylu 2 Bakan’a daha talimat veriyor” 

Süleyman Soylu’nun talimatıyla Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a bilgi veriliyor. 3 Bakan bir araya gelip derhal neler yapılması gerektiği konusunda konuşmalara başlıyorlar.  

“Süleyman Soylu doğrudan Jandarma Genel Komutanlığı’nı arıyor” 

“Süleyman Soylu, aradığı Jandarma Genel Komutanı’na deprem bölgesi için talimat vermesini ve jandarmanın teyakkuzda olarak operasyon için kendilerine verilecek mahallere gitmesi talimatını veriyor.  

“Henüz Cumhurbaşkanı’nın haberi yok” 

Sabah namazına kalktığı tahmin edilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi verilmesi gerektiği konusunda mutabakata varılıyor ve Erdoğan konudan haberdar ediliyor. Haber İçişleri Bakanlığı yetkililierince Cumhurbaşkanlığı yetkililerine aktarılıyor.  

Aktarılan bilgide: 

“Belediyelere telefon edildiği, belediyelerin derhal tedbir almak için harekete geçirildiği, belediyelerin kendi himayesinde bulunan itfaiyelere haber verdiği, garnizon komutanlarının keza kara kuvvetleri aracılığıyla bölgedeki komutanlara haber vererek harekete geçildiği haberi Erdoğan’a bildiriliyor.” 

“Erdoğan beklenen tepkiyi koyuyor. Ne söylediğini bana aktaran kişi net bilmemekle beraber Erdoğan’ın hemen Soylu ve Akar’ı arayarak çok sert sözler ettiğinden emin olduğunu söylüyor.” 

“Erdoğan’ın sözlerinin ardından bizler AFAD olarak operasyonu hemen durdurduk” 

Memduh Bayraktaroğlu’una bilgiyi aktaran şahıs: “Sayın Cumhurbaşkanı’nın her iki Bakan’a da çok ağır sözler ettiğinden eminim ve bizler hemen AFAD olarak operasyonu durdurduk. Sizler bizi başlarda çok ağır eleştirdiniz. Muhalefet partileri bizi çok ağır eleştirdiler ama inanın bu konuda en günahsız kişiler Ordudan sorumlu MSB Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve biz AFAD’ız.” dedi. 

“Askerlerin depremin ilk saatlerinde görünüdüğünü söyledim ve bana onların emrin geri alındığından haberi olmayan gruplar olduğunu ve emrin geri alındığını haber aldıktan sonra onların da sahadan çekildiğini söyledi.” 

“Ne yani bütün 24 saat askerin, jandarmanın sahaya inmemesinin sebebi Sayın Cumhurbaşkanı mı? diye soran Bayraktaroğlu, “Ne yazık ki evet” diye cevap aldığını belirtiyor. 

Editör: Bumin Kağan Muti