Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat ve 20 Şubat’ta yaşanan üç ayrı depremle yıkılan 11 ilde kalıcı deprem konutları ve geçici yaşam birimi yerleşkeleri için TOKİ ihaleleri 21 Şubat’ta başladı. Bugüne kadar 30’un üzerinde konut ve yaşam biriminin yanı sıra altyapı ve çevre düzenlemesi ihalesi tamamlandı. Bunların büyük bölümünde sözleşmeler imzalanırken, bazı ihalelerin değerlendirme süreçleri devam ediyor.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, iktidarın, seçim öncesi propaganda yapabilmek için tüm bilimsel gereklilikleri yok sayarak sürdürdüğü deprem konutu ihalelerinin tamamına yakınının AKP döneminin gözde müteahhitlerine ‘pazarlık’ yöntemiyle verildiği ortaya çıktı. Deprem konutu ihalelerinden ikisini Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından inşaatında oluşan çatlakları sıvayla kapatan, olay ortaya çıktıktan sonra da “Onlar taşıyıcı değil, dekoratif unsurlar çatladı" savunması yapan şirket, iki ihale birden aldı.

Müteahhit Nihat Dizman’ın sahibi olduğu Dizmanlar İnşaat ile bağlı şirketleri, toplam 2 bin 11 kalıcı afet konutu yapacak.

Bu şirketin, 6 Şubat depremlerinden birkaç saat sonra, Adana’nın Yüreğir ilçesindeki lüks bina inşaatının duvarlarında meydana gelen çatlakları sıvayla kapattırdığı görüntüsü kamuoyuna yansıdı. Ardından inşaat mühürlendi. Şirketten de, bu çatlakların binanın sağlamlığını etkileyici olmadığının resmi kurumlar tarafından tutanakla kayıt altına alındığı ve bir sorun bulunmadığı açıklaması yapıldı.

DİZMANLAR ADANA VE URFA’DA TOKİ İLE SÖZLEŞME İMZALADI

Kamu ihaleleri alarak yıllar içinde büyüyen şirket, ‘pazarlık’la yapılan deprem konutu ihalelerine de teklif verdi. Önce Adana’nın Sarıçam ilçesinde ‘590 adet konut, altyapı ve çevre düzenlemesi işi’ Dizmanlar Group ve alt şirketi Aydın İnşaat’a verildi. Şirketlerle TOKİ arasında 809 milyon 550 bin TL’lik sözleşme imzalandı.

Bunun dışında geçen günlerde TOKİ ile grubun bağlı şirketleri Urfa’nın Eyyubiye ilçesine ‘bin 421 konut, üç adet beşer dükkanlı ticaret merkezi’ ile ‘altyapı ve çevre düzenlemesi yapılması’ konusunda anlaşma sağladı. 2 milyar 697 bin TL’lik iş yine ‘pazarlık’ yöntemiyle en makul teklifi veren şirketlerde kaldı.

Müteahhit Nihat Dizman’ın kızı Hazal Dizman bir dönem AKP Kadın Kolları MKYK üyesi ve Siyasi ve Hukuki İşler Teşkilat Başkan Yardımcısı’ydı. Hazal Dizman ayrıca 14 Mayıs seçimleri için de AKP’den milletvekili aday adaylığını açıklamıştı.

ŞIRNAK BELEDİYE BAŞKANININ AİLE ŞİRKETİ ALDI

Son yerel seçimlerde sürpriz bir şekilde HDP’nin kalesi olan Şırnak’ta belediye başkanlığını kazanan Mehmet Yarka’nın aile şirketi de dev ihalelerden birini aldı. HDP’nin “şaibe” iddialarında bulunduğu seçimlerden sonra başkanlık koltuğuna oturan Yarka’nın aile şirketi olan May İnşaat, önce Rönesans Holding tarafından üstlenildiği duyulan ihalenin kazananı oldu. Yarka’nın belediye başkanı seçildikten sonra hisselerini devrettiği May İnşaat, Antep’in İslahiye ilçesinde bin 115 kalıcı konut inşa edecek. Şirketle TOKİ arasında 2 milyar 18 milyon liralık sözleşme imzalandı.

Editör: Yadigar Hanım