Kocaeli'nin Derince ilçesi Limanı mevkiinde Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ait siloda patlama meydana geldi. Patlamada 2'si ağır 10 kişi yaralandı. 

Patlamanın ardından bölgeye sağlık ekipleri sevk edildi. Hastaneye sevk edilen yaralılardan 2’sinin durumunun ağır olduğu öğrenilirken, yaralananların vücutlarında yanıklar oluştuğu bildirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, yaralanlardan 3'ünün entübe edildiğini açıkladı.

TMO'dan yapılan açıklamada, "Patlamanın toz sıkışması nedeniyle olabileceği değerlendirilmekte olup, detaylı teknik inceleme sonucunda sebebi netleşecektir" denildi. Öte yandan patlama anına ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Derince'de meydana gelen patlamada limanda bulunan gemilerde olumsuz bir durumun yaşanmadığını duyurdu. Bakanlık açıklamasında, bölgede gerekli tedbirlerin alındığı belirtilerek “Yapılan kontrollerde, limanda bulunan gemilerde herhangi olumsuz bir durum söz konusu değildir. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan Nene Hatun Acil Müdahale Gemi’miz ve Tuzla’da konuşlu bulunan şark römorkörümüz kalkışa hazır beklemektedir. TMO silolalarında yaşanan patlamanın kıyıdan içeride olması dolayısıyla KIYEM-3 botumuz olay yerinde hazır bir şekilde beklemektedir” denildi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, TMO silolarında yaşanan patlamanın ardından bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Bağcı'ya Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal eşlik etti.

PATLAMANIN SEBEBİ ARAŞTIRILIYOR

Bölgede inceleme yapan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, "Bugün saat 14.45 sularında Derince ilçemiz Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında, ilk değerlendirmemize göre, buğday tozu sıkışması sonucu kıvılcım almasını değerlendirdiğimiz bir patlama ve ardından yangın oluşmuştur. Olay öğrenilir öğrenilmez bölgeye tüm ekiplerimiz seferber edilmiş ve akabinde bizzat ilin valisi olarak olay mahaline geldim. Burada tüm ekiplerimizle beraber yaralılarımızı kurtardık ve süratli bir şekilde sağlık kuruluşlarına sevklerini sağladık. Şu an için tüm inceleme, araştırma, olayın nasıl olduğu, sebebi konusunda da gerekli teknik inceleme ve araştırmalar yapılacak. Bu inceleme ve araştırmadan sonra kesin neticeyle ilgili de ayrıca sizlere bilgi verilecektir" dedi.

KİŞİNİN DURUMU AĞIR

Patlamada yaralananların durumu hakkında bilgi de veren Yavuz, "Bu patlama sonucunda 12 kardeşimiz yaralanmıştır. Şu an için 3 kardeşimizin durumu biraz daha ağır olmakla birlikte diğer 9 kardeşimizin sağlık durumu daha iyidir. Bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, tüm yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bugün de yine Tarım Bakan Yardımcımız Sayın Ahmet Bağcı ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürümüzle beraber bir kez daha teknik ekiplerden gerekli bilgileri aldık. Konu her yönüyle inceleniyor ve araştırılıyor. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, patlama  ile ilgili inceleme başlatıldığını kaydetti. 

Bakan Yumaklı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Toprak Mahsulleri Ofisimizin Derince Liman Silosu’nda meydana gelen patlamada yaralanan kardeşlerimize Allah’tan acil şifalar diliyorum. Kocaelili vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Patlamayla ilgili teknik inceleme başlatılmış olup, gerekli çalışmalar yürütülmektedir" bilgisini verdi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Derince Liman Silosu'nda meydana gelen patlamada yaralananlar hakkında sosyal medyadan paylaşımda bulundu. Patlamadan 12 kişinin etkilendiğini, etkilenenlerden 3'ünün yoğun bakımda entübe durumda olduğunu ifade eden Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları söyledi:

"Kocaeli Derince Toprak Mahsulleri Ofisi deposunda meydana gelen patlamadan 12 kişi etkilenmiş olup, 3’ü yoğun bakımda entübe durumdadır. Yaralıların tedavileri Kocaeli Şehir Hastanesi, Derince Devlet, Seka Devlet ve Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde devam ediyor. Yaralılara, Kocaeli Derince Toprak Mahsulleri Ofisi çalışanlarına ve şehir halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç patlamayla ilgili adli soruşturmanın başlatıldığını bildirirken, ekiplerin bölgedeki çalışmaları devam ediyor.

Editör: Yadigar Hanım