İtalya'da Sicilya'nın doğu kıyısında bulunan Etna Yanardağı'nda güçlü bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından yanardağdan çıkan toz bulutları Avrupa'ya yayıldı. Avrupa, "Riskli bölge" ilan edilirken, tehlikenin Türkiye'ye doğru yaklaştığı bildirildi.

Hızla Türkiye'ye doğru ilerleyen zararlı gazlar ve toz bulutunun salı ve çarşamba günleri Yunanistan üzerinden Ege ve Marmara’ya doğru ilerlemesi bekleniyor. Ege ve marmara bölgelerinde asit yağmuru yaşanabileceğini belirten uzmanlar, Ege bölgesinde ikamet edenlere 'maske takın' uyarısında bulundu.

TÜRKİYE'YE DOĞRU İLERLİYOR

Toz bulutunun hareketine ilişkin yayınlanan haritaya göre yanardağdan çıkan zararlı gazlar Türkiye’ye doğru ilerliyor. Söz konusu gazların salı ve çarşamba günü az miktarda da olsa Ege ve kısmen Marmara’da asit yağmuru oluşturma riski bulunuyor.

Hava Forum isimli sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda tehlikeye “Etna Yanardağı faaliyeti sonrası patlayan kükürt dioksit ülkemize doğru geliyor. Yurt dışı kaynakların yayınladığı haritaya bakın, Etna'nın zararlı gazları dibimize kadar gelmiş. Salı ve çarşamba az miktarda Ege ve kısmen Marmara'da asit yağmuru riski var. Takip edilmeli...” paylaşımı ile dikkat çekildi.

Paylaşılan harita zararlı gazların hızla Türkiye’ye doğru yol aldığı görülüyor. Uzmanlar, önlem alınması gerektiğini vurgulayarak, aksi taktirde asit yağmuru nedeniyle astım, kalp hastalığı olanlar rahatsızlık yaşanabileceğine dikkat çekti.

Avrupa'nın en büyük ve en aktif yanardağı olarak bilinen 3 bin 330 metre yüksekliğindeki Etna Yanardağı'nda son büyük patlama 1992'de gerçekleşmişti.

Editör: Yadigar Hanım