Avustralyalı bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmaya göre bebeklik döneminde besin alerjisi olan bebeklerin çocukluk döneminde astıma yakalanma olasılıkları 4 kat artıyor.

Sözcü gazetesinin Science Daily sitesinden aktarmış olduğu habere göre; Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsünce yapılan araştırmada, bebeklik dönemi besin alerjisi ile çocukluk döneminde görülen astım ve akciğer sağlığı arasındaki ilişki incelendi. Araştırma, 6 yıl boyunca alerji testine tabi tutulan ve akciğer fonksiyonları gözlemlenen 5 bin 276 bebek üzerinde yapıldı.

Çocuklar 6 yaşına geldiğinde yüzde 13,7’sine astım tanısı konulduğu kaydedilen araştırmada, bu çocuklar arasında 6 yaşında astım geliştirme olasılığının, bebeklikte besin alerjisi olanlarda neredeyse 4 kat daha fazla olduğu belirtildi.

Aynı zamanda araştırmada, besin alerjisi olan çocukların, akciğer fonksiyonlarında bozulma olasılığının daha yüksek olduğu ifade edildi.

Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsünden Rachel Peters’e göre; “Besin alerjisi olan bebeklerin büyümesi izlenmelidir. Alerjisi nedeniyle gıdalardan kaçınan çocukların sağlıklı büyümeleri için diyetisyen kontrolünde olmalarını öneriyoruz.”

Araştırmanın sonuçları, “Lancet Child & Adolescent Health” dergisinde yayımlandı.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı