Sağlık alanındaki düzenlemeleri içeren kanun teklifi kabul edildi

Sağlık alanındaki düzenlemeleri içeren kanun teklifi kabul edildi
Sağlık alanındaki düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM komisyonunda kabul edildi; aile hekimliği uzmanlığı, hemşire ve ebe yardımcılarının statüsü, tıbbi ürün takibi, organ bağışı ve özel sağlık kuruluşlarının reklam faaliyetleri düzenleniyor.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, sağlık alanında düzenlemeleri de içeren 'Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kabul edildi. AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin başkanlığında toplanan komisyon, teklifin maddelerini görüşerek kabul etti. Teklif, aile hekimliği uzmanlığı aracılığıyla aile hekimliği sayısını artırmayı hedefliyor. 2035 yılına kadar sözleşmeli çalışan aile hekimleri, Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun belirlediği kurallar çerçevesinde aile hekimliği uzmanlık eğitimi alabilecek. Bu eğitim hibrit veya kısmi zamanlı olarak uygulanabilecek ve en az 6 yıl sürecek.

Ayrıca, hemşire yardımcısı ve ebe yardımcısı unvanlarının kaldırılması ve diş protez teknisyeni unvanı doğrultusunda sağlık meslek liselerinde öğrenci kaydedilebilecek programlar yeniden belirlenecek. Hemşire yardımcıları ve ebe yardımcıları ise 'Sağlık bakım teknisyeni' statüsü altında birleştirilecek. Teklif, beşeri tıbbi ürünler ve özel tıbbi amaçlı gıdaların tedarik zinciri takibine ilişkin yaptırımları düzenliyor. Ruhsat veya izin sahipleri, bu ürünlerin tüm hareketlerini Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen usul ve esaslara uygun olarak takip sistemine bildirecek. Bu hükme aykırı hareket edenlere, aykırılığa konu ürünlerin depo satış fiyatları toplamının 2 katı tutarında idari para cezası verilecek; aynı fiilin 1 yıl içinde tekrar etmesi halinde ceza bir kat artırılacak.

Kenevirden elde edilen tıbbi ürünlerin ruhsatlandırılması ve satışı Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek ve bu ürünler sadece eczanelerden satılacak. 'Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunu'nda da düzenlemeye gidilerek, özel tıbbi amaçlı gıdaların ilaç takip sistemine eklenecek. Eczacılık mesleğini yürütenler, toptan ilaç satışı ihlali ve ilaç takip sistemine bildirilmemesi halinde para cezasına çarptırılacak. Organ bağışçı sayısının artırılması için de düzenlemeler yapılıyor. Vatandaşlar, e-Devlet Kapısı veya Sağlık Bakanlığı'nca kurulan bilişim sistemleri üzerinden organ bağışını beyan edebilecek. Özel sağlık kuruluşlarının sağlık hizmetlerine yönelik tanıtım ve bilgilendirme sınırını aşan reklam faaliyetlerinde bulunmaları yasaklanıyor. Sınırların aşılması halinde, aldatıcı, yanıltıcı ve insan sağlığını tehlikeye düşüren eylemde bulunanlara 100 bin liradan az olmayacak ve bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yüzde 2'sine kadar idari para cezası verilecek. Kanun teklifinin önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

236142-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.