Rip akıntısı,yani çeken akıntı ile ilgili uzmanlardan açıklama:

Rip akıntısı, yani çeken akıntı, Türkiye’nin birçok sahilinde, özellikle Karadeniz sahillerinde meydana geliyor. Bir dip akıntısının nasıl tespit edilebileceğini biliyor olabilirsiniz, ama gerçek şu ki insanların birçoğu bilmiyor. Ayrıca, yine bu akıntıyı tespit edebileceğini söyleyen insanların birçoğu bu akıntıya kapılarak hayati tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor.
Aşırı rüzgarlardan dolayı dalga büyüklüğü olmasıyla beraber, yani aşırı dalgalardan dolayı, dalganın vurmasıyla geriye ani dönüşlerden dolayı dalyanlar meydana geliyor. Dalyan dediğimiz, buna adacık da deniyor, denizde görünür kahverengi bölge şeklinde  gözüküyor. Aynı zamanda rip akıntısına kapılan insanlarımız,

Vatandaşlarımız nasıl kurtulur?

Kıyıya paralel bir şekilde, sakinliğini koruyarak, sağa ve sola olmak üzere yüzerek bu akıntıdan kurtulabilir. Rip akıntısı daha çok Karadeniz’in bütün bölgelerinde var ama, vatandaşlarımızın, kayalık bölgeler, iskele bölgeleri bu tarz yerler öneriyoruz ve tabelalarla bunları destekliyoruz. Aynı zamanda Samsun genelinde 13 mavi bayraklı bölge var, bu bölge uluslararası bir mavi bölgedir. Burada cankurtaran da faaliyet gösteriyor. Samsun’da denize giren vatandaşlarımızı, cankurtaran olan bölgelere sevk edip, orada yüzmelerini söylüyoruz. 
Bunu ulusal kanallardan da uyguluyoruz. Vatandaşların cankurtaran olan bölgelerde yüzmeleri gerekiyor. Cankurtaranlarımızın uyarılarını ciddiye alarak, güvenlik şeritlerini hiçbir zaman geçmemeleri gerekiyor. Ve cankurtaranların kurallarına uyarak düzgün bir şekilde yüzerek günü kapatabilirler.
Yine de böyle bir tehlike görüldüğünde, 112’yi arayarak acil bir şekilde görevli yönlendirilir. Rip akıntısını ihmal ve gözardı edip kendinizi riske atmayın. Güvenliğiniz için cankurtaranların görev yaptığı plajları tercih edin.

Editör: Habererk Com