Tümörünün kafatasında bulunduğu konuma göre farklı belirtileri olabileceğine değinen uzmanlar, geceleri uyku kaçıracak kadar şiddetli baş ağrıları ile sabaha karşı gerçekleşen baş ağrılarının tehlikeli olduğunu belirtti. 

Herkesin baş ağrısı yaşadığını, ancak uykudan uyandıracak kadar şiddetli olan ağrıların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar şunları söyledi:

“Baş ağrısını çekmeyen yoktur. Hatta bazı bireyler sık yaşıyor. Ancak bizi uykumuzdan uyandıracak kadar şiddetli olan baş ağrıları tehlikelidir. Sabaha doğru olan baş ağrıları bizi korkutmalı. Örneğin bir baş ağrısı akşama doğru oluyorsa çok da önemli değildir. Ancak uykudan uyandıran ve sabaha doğru olan baş ağrıları bizi endişelendirmelidir. Çünkü kafa içi basıncının artması ile olan baş ağrıları genelde oksijen seviyesinin düştüğü sabaha doğru meydana gelir. Bu ağrı geceleri uykudan uyandırır. Bunların altında beyin tümörü olabilir. Kafada yer kaplayan bir oluşum olabilir. O yüzden uykudan uyandırması ve sabaha karşı olması önemlidir.

Bunun dışında kusma ve kusma sonrası rahatlamanın olduğu baş ağrıları da mutlaka incelenmeli, baş ağrısı ile birlikte görülen görme bozukluğu, baş dönmesi, vücudun bir yarısında güçsüzlük ve uyuşukluk hissi de baş ağrısını önemli hale getirmektedir."

İyi huylu ve yavaş büyüyen tümör türlerinde çoğu zaman ağrı gözlemlenmediğini, tümörün bulunduğu yere göre farklı bulgulara rastlandığını bildiren uzmanlar, "Örneğin beynin ön kısmındaki tümörler genelde karakter değişikliği gibi etkiler gösteriyor. Beynin yan kısımlarında temporal bölge dediğimiz kısımlardaki tümörler epilepsi nöbetleri ile bize başvuruyor. Beynin arka tarafındaki tümörler görme kayıpları, beyincik bölgesindeki tümörler baş dönmesi ile karşımıza çıkabiliyor. Hatta tümör bazen beyin sapı gibi bölgeleri tutar ki hastalarda gülme krizi olur. Gülme krizi ile gelir ve bu da bir tümör belirtisidir. Tümörün göz sinirlerine baskı yapması sonucu körlük ya da görme kaybı meydana gelebilir. Hipofiz bölgesinde bir tümör olduğu zaman bu da ilk başta bize görme kayıpları ile belirti veriyor. Hipofiz bölgesi beynin alt kısmında göz sinirlerinin hemen altında olan bir bölgedir. Bu tümör göz sinirlerine baskı yaparak, hastada körlük ile görme kaybı ile kendini gösterebiliyor. Bu durumlarda da baş ağrısı olmayabiliyor. Bu bahsettiğim kritik baş ağrılarında hastalarımıza, mutlaka bir uzman gözetiminde beyin MR’ı çekilmeli. Çünkü bu hastalıkları erken yakalamanın tedavi açısında önemi var” dedi.

Uzmanlar, tedavide erken teşhisin önemine dikkat çekerek, bu belirtileri görenlerin uzmana başvurması gerektiğini söyledi.

Editör: Yadigar Hanım