Tigris Haber’in haberine göre; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği dil kurslarından mezun olanlara sertifikaları verildi.

Yeni başlayacak Kürtçe kursun ilk dersine Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da katıldı.

Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende, geçen yıl Medeniyet Dilleri Atölyesi’ne katılarak, Kürtçe, Zazaca, Arapça, Farsça, Osmanlıca ve Süryanice kursunu tamamlayanlara sertifikaları verildi. Törene, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir kayyumu Münir Karaloğlu katıldı. Karaloğlu, Diyarbakır’ın farklı medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, “Biz de bugün Diyarbakır olarak tarihten devraldığımız bu değerlerimizi yaşatma gayreti içerisindeyiz” dedi. Medeniyet Dilleri Atölyesi’ne devam eden 640 kursiyere sertifika verdiklerini hatırlatan Karaloğlu, şuan ise 18 ayrı sınıfta 6 dilde çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

İLK KÜRTÇE DERS

Törende, başlayacak olan Kürtçe (Kurmancî) kursunun ilk dersi de verildi. Kürtçe Öğretmeni Asya Kutluk tarafından verilen derste, Kürtçe alfabedeki harfler tek tek anlatıldı. Vali Karaloğlu da Türkçe’de bulunmayan x,q, w, ê gibi harfleri öğretmenle beraber harfleri telaffuz etti. Karaloğlu, “İlk dersimizi az önce dinledik. Bazı sesleri telaffuz etmekte zorlanıyorduk, alfabeyi öğrenince daha iyi anlamış olduk” dedi.

ONLİNE VE YÜZ YÜZE KÜRTÇE

Törenden sonra Tigris Haber’e konuşan Kürtçe öğretmeni Asya Kutluk, Kürtçe derslerin yüz yüze ve online olmak üzere iki şekilde verildiğini söyledi. Yüz yüze kursa 20 öğrencinin, online kursa ise 40 öğrencinin katıldığını belirten Kutluk, “Yüz yüze eğitim 17.00 ile 20.00 arası. Online eğitim ise 20.00 ile 22.00 arası. Öğrenciler genelde harfleri telaffuz etmekte zorlanıyorlar. X,w harflerinde çok zorlanıyorlar. Dersi aldıktan sonra öğreniyorlar” dedi. Farsça A1 seviyesini bitirerek sertifikasını alan Sultan Yavuz, ise şunları söyledi: “ Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencisiyim. Üçüncü sınıfta Farsça dersimiz olacak. Bu nedenle kursa katıldım. Hem Fars Edebiyatı’nı hem Kürt Edebiyatı’nı öğrenip karşılaştırma yapmak istiyorum.”

Editör: TE Bilişim