Kendilerine “İttihadul Ulema” adını veren Alimler ve Medreseler Birliği Diyarbakır’da “Alimler Buluşması” konferansı düzenledi. Konferansa katılan Taliban yönetiminin sözcüsü Zabihullah Mücahid'in Kürdistan çıkışı büyük tepkiye neden oldu.

Diyarbakır'da 15-16 Ekim tarihlerinde iki gün süren “7. Âlimler Buluşması” toplantısına Türkiye, Suriye, İran, Afganistan'dan çok sayıda radikal İslamcı katıldı. Davetliler arasında bulunan Afganistan'da yönetimi ele geçiren İslam Emirliği ve Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid'in toplantıda yaptığı konuşmada “Kürdistan'ı tanıyoruz. Kürdistan sorunu sadece Kürt’lerin değil, İslam devletlerinin de sorunu” ifadelerine tepki yağdı.

Tepkiler sosyal medyada çığ gibi büyürken, toplantının amacının “farklı ülkelerden gelen İslam alimlerinin İslam ümmeti sorunları üzerinde müzakere etmesi, fikir alışverişinde bulunup bir sonuç çıkarması” olduğu iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen sene Taliban'lı Afganistan'ın çok daha aydınlık yarınlara ulaşması için destek verdiklerini söyleyerek resmi ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla ülkenin ayağa kalkması için çaba harcadıklarını ifade etmiş; ülkeye ciddi yatırımlar ve harcamalar yaptıklarını söylemişti.

Editör: Yadigar Hanım