Diken’den Mesude Erşan’ın haberine göre, Fleboloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Taner Kurdal, kadınların normal hormonal düzeylerinde değişiklik yapan herhangi bir şeyin bacak toplardamarlarında pıhtı riskini artırdığını söyledi:  “Kanın içinde bir pıhtılaşma bir de pıhtıyı çözen sistemlerimiz var. Bu ikisi denge halinde çalışırlar. Doğum kontrol hapları ya da tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlar bu dengeyi pıhtılaşma sisteminin lehine bozuyor. Pıhtılaşmaya yatkınlık yaratıyor. Bazı çalışmalara göre DVT’ye bağlı komplikasyonlar, ülkemizde gebe ölümlerine yol açan faktörler arasında 3’üncü sırada geliyor.”

DVT’Yİ GELİŞTİREN PEK ÇOK SEBEP VAR

Gelişmiş toplumlarda kanamaya bağlı ölümlerin oranı azalırken, pıhtıya bağlı ölümlerin oranı artıyor. Uzun süre hareketsiz kalmaya sebep olan herhangi bir neden, travma, enfeksiyon, obezite, kanser ve genetik yatkınlıklar DVT riskini artıran diğer önemli faktörler. Bazı ilerlemiş durumlarında, damarlarda biriken kan pıhtıları göç ederek akciğer damarına ulaşabiliyor. Burada akciğer pıhtısı denen ciddi komplikasyonlara sebep olabiliyor.

DVT uzun süre ayakta kalındığında veya hareket edilmediğinde artan bacak ağrısı ve hassasiyet, bacaktan ayak bileğine kadar devam eden şişlik, bacakta morarma veya kızarıklık gibi cilt rengi değişikliği, diğer bacağa oranla etkilenen bacakta sıcaklık hissi, bacaklarda gözle görülebilecek kadar şişmiş, koyu renkli sert damarlarla kendini belli ediyor. Eğer akciğer pıhtısı gelişmişse, göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, öksürük ve hızlı nefes alıp verme belirtileri gösteriyor.

C vitamini ve D vitamini, vücut için hayati öneme sahip olan ancak farklı işlevlere sahip iki farklı vitamindir C vitamini ve D vitamini, vücut için hayati öneme sahip olan ancak farklı işlevlere sahip iki farklı vitamindir

DVT’Yİ AZALTMAK İÇİN YAPILABİLECEK PEK ÇOK ŞEY VAR!

Kurdal DVT belirtilerinin şiddetinin kişiden kişiye, farklı derecelerde seyredebildiğini vurguladı: “Bazı kişilerde hafifken,  bazılarında şiddetli olabiliyor. Bu sebeple herhangi bir belirti yaşanması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. DVT’nin tamamen engellenmesi mümkün olmasa da görülme riski aza indirilebilir. Koruma amaçlı varis çorabı giyilebilir. Uzun süre oturmayı gerektiren yerlerde bacakları sık sık hareket ettirmeye çalışmak ve mümkün olduğunca ayağa kalkmak kan akışını harekete geçirebilir. Otururken bacak bacak üstüne atmamaya dikkat etmek de önleyici faktörlerden sayılabilir. Sağlıklı bir kiloda olmak DVT riskini azaltabilir.”

Editör: Habererk Haber Merkezi