Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 17,50’den yüzde 25’e çıkarmasının ardından dolar 25,82 seviyelerine kadar düştü. Daha sonra yeniden yükselişe geçen doların 29 Ağustos Salı gece yarısı piyasalar kapalı iken değer kaybedip ardından hemen yükselmesi gündeme "Gece yarısı kim vurgun yaptı?" sorularını getirdi.

Merkez Bankası'nın 24 Ağustos Perşembe günü politika faizini yükseltmesine rağmen dolar kurundaki dalgalanma ve yükseliş sürüyor. Dolardaki hareketlilik devam ederken, doların gece saatlerindeki ani düşüşü ve hemen sonrasındaki yükselişi dikkat çekti. 29 Ağustos Salı günü gece 04.00 sıralarında, piyasaların kapalı olduğu saatlerde dolar bir anda 50 kuruş değer kaybetti. 

Bloomberg veri ajansına yansıyan kabloya göre dolar, dünkü kapanış seviyesi olan 26,54 TL'den 26,10 TL'nin altına kadar geriledi. Ancak daha sonra yeniden 26,60 TL'ye kadar yükseldi.

Yaşanan ani iniş-çıkış hareketi sosyal medyada gündem oldu. Yorumlarda kurun düştüğü seviyeden kim veya kimlerin dolar topladığı sorgulanırken buna kimlerin izin verdiği soruları yöneltildi.

GECE YARISI BİR ANDA 26 TL’YE KADAR NASIL GERİLEDİ?

Kronos ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, sığ işlemlerin devamındaki seyrin dikkatle takip edilmesi gerektiğine vurgu yaparak,  “Birkaç dakikada dolar/TL vurgunu. 40-50 kuruş aşağıya nasıl indi?” diye sordu.

Kurun düştüğü seviyeden dolar toplayanların hep sır olarak kalacağını dile getiren Bozkurt, hareketliliğin, yanlış verilen ve daha sonra iptal edilen “al ya da sat” talimatı için kullanılan "tombul parmak vakası" ile izah edilemeyeceğini söyledi.

“Hacimli piyasalara bir işaretse birileri yine düşükten toplayacak” diyen Bozkurt, sadece gece 4’teki iniş-çıkış hareketinin bile doların adil değerinin altında kaldığını göstermeye yeterli olacağını ifade etti.

İktisatçı İris Cibre de “Gece 26,18’e kadar hacimli işlem de neyin nesi? Mal mı geçiyorsunuz ne yapıyorsunuz yahu sabahın 4’ünde?” sorusunu yöneltti.

DAHA ÖNCE HALKBANK DA UCUZ DOLAR SATMIŞTI

Benzeri bir olay 5 yıl önce de Halkbank'ın döviz satışlarında yaşanmıştı. 01 Eylül 2018'de Halkbank’ta dolar kuru 6 lira 40 kuruş bandında iken, bankanın sitesinde dolar bir kaç saatliğine 4 TL’nin altında, euro ise 4.5 TL’nin altında satışa sunulmuş, daha sonra serbest piyasa seviyesine dönmüştü.

Halkbank'tan yapılan açıklamada ise o saatlerde yapılan dolar işlemlerinin geçerli olmadığı bildirilmişti.

Editör: Yadigar Hanım