Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, 2024 yılına ilişkin ekonomik tahminlerini açıkladı. Çakar, İstanbul Finans Merkezi'nde Ziraat Bankası'nın genel müdürlük binasında düzenlediği toplantıda, bankacılık sektörünün durumunu ve küresel ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.

Çakar, 2022 ve 2023 yıllarının dünya genelinde enflasyonla mücadele edilen yıllar olduğunu, küresel büyümenin yavaşladığını ve zorluklarla karşılaştığını söyledi. Bu yıl enflasyonun yüzde 40-45 aralığında gerçekleşeceğini öngördüğünü belirten Çakar, enflasyonun mayıs ayında zirve yapacağını ve sonrasında düşüş trendine gireceğini ifade etti. Çakar, mevcut politikaların sabırla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

"Enflasyonun yüzde 40-45'lere inmesi normal, bunu bekliyoruz. Ama önemli olan enflasyonun kalıcı olmaması, yapışkanlık göstermemesidir. Bunun için daha dikkatli olmalıyız, mevcut politikaları daha iyi uygulamalıyız" diyen Çakar, enflasyonun düşeceğini söyledi.

SSK Bağ Kur ve memur emekli maaşlarında zamlı maaş tabloları belli oldu SSK Bağ Kur ve memur emekli maaşlarında zamlı maaş tabloları belli oldu

Çakar, 2025 yılı için Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan yüzde 15'lik enflasyon hedefinin gerçekçi olduğunu, bu yönde çalışıldığı takdirde ulaşılabileceğini kaydetti. Kredi büyümesinin bu yıl yüzde 40 civarında olacağını tahmin ettiğini belirten Çakar, kurun da enflasyondan daha az artacağını ve dolar/TL kurunun bu yıl 39-40 lira seviyesinde olacağını düşündüğünü söyledi.

Kaynak: KRT