Futbol kamu oyurda "Dört büyüklerolarak olarak bilinen Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'da futbol şirketlerinin toplam borcu belli oldu. KAP'a bildirilen finansal durum raporlarına göre dört büyüklerin toplam borcu, 23 milyar 340 milyon liraya ulaştı.

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) gönderilen finansal durum raporlarına göre, 31 Mayıs 2023 itibarıyla en fazla borcu bulunan kulüp Galatasaray oldu. Galatasaray'ın (Sportif AŞ), dernek ve diğer ilişkili şirketler/taraflar hariç toplam borcunun 7,53 milyar lira olduğu öğrenildi.

Borç sıralamasında ikinciliği 6,16 milyar lira ile Fenerbahçe (Futbol AŞ) aldı. Fenerbahçeyi, 5,89 milyar lira ile Beşiktaş (Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ), 3,76 milyar liralık borçla Trabzonspor (Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği AŞ) takip etti.

Dört büyük kulüp toplam 23,34 milyar liralık borca karşın, toplam 15,67 milyar lira da varlık gösterdi. Ancak bağımsız denetçilerin raporlarındaki şerh dikkati çekti.

Denetçiler, kulüplerin varlık hesaplarında, ilişkili taraftan (Dernek veya bağlı şirketler) ticari olmayan alacakların bulunduğunu, faakat bu alacakların bir karşılığının olmadığını ve tahsil edilebilirliğine dair kanaat/görüş oluşmadığını bildirdi.

Rapora göre, kulüplerin 23,34 milyar liralık borcuna karşılık toplam varlıkları 7,25 milyar lira, öz kaynaklar toplamı ise -16,09 (negatif) milyar lira olarak çıkıyor.

GEÇEN SEZONKİ ZARAR 3,3 MİLYR LİRA

Dört kulüp, 2022-23 sezonununda toplamda 3,3 milyar lira zarar etti. Bağımsız denetçiler, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un tahsili mümkün görünmeyen ilişkili taraftan alacakları ile ilgili de faiz işletilerek, bu faizlerin gelir kalemine kaydedildiğini, ancak bunların tahsiline yönelik görüş/kanaat oluşmadığında birleşti. Galatasaray’ın raporunda ise faiz ile ilgili bir durum madde bulunmuyor.

Denetçilere göre Trabzonspor 2022-2023 sezonunu 1 milyar 22 milyon lira, Galatasaray 952,3 milyon lira, Beşiktaş 680 milyon lira ve Fenerbahçe 652,7 milyon lira zararla kapattı. 

Gelir bakımından en fazla geliri 3,04 milyar lira ile Fenerbahçe elde etti. Buna karşın en fazla harcama yapan kulüp de yine 3,69 milyar lira ile Fenerbahçe oldu.

Sezonu şampiyonlukla noktalayan Galatasaray ise en fazla zarara uğrayan ikinci kulüp olmaktan kurtulamadı.

Trabzonspor'un, Beşiktaş'tan daha fazla gelire sahip iken siyah-beyazlıların neredeyse iki katı oranında zarar açıklaması dikkati çekti.

Editör: Yadigar Hanım