İkinci kez organize edilen Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Konferansı Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. IAOM Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, "Tek dikkat çekmek istediğim konu, dünyanın buğday stok kullanım oranının 2016- 2017 sezonundan bu yana yüzde 34 ile en düşük seviyede olması. Dünyanın 265 milyon tonluk buğday stokunun yarısından fazlası, 135 milyon tonla Çin'in elinde. Eğer bu miktarı da hesaplamadan çıkarırsak stok kullanım oranı ilk kez yüzde 17'ye düşüyor. Çin hariç dünya, 2024 Haziran'ına geldiğinde yeni sezona başlarken, elimizde 2 aylık tüketebileceğimiz buğdayımız olacak. " dedi.

2 AYLIK BUĞDAY KALACAK!

IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy konuşmasında; " Tek dikkat çekmek istediğim konu, dünyanın buğday stok kullanım oranının 2016- 2017 sezonundan bu yana yüzde 34 ile en düşük seviyede olması. Dünyanın 265 milyon tonluk buğday stokunun yarısından fazlası, 135 milyon tonla Çin’in elinde. Eğer bu miktarı da hesaplamadan çıkarırsak stok kullanım oranı ilk kez yüzde 17’ye düşüyor. Çin hariç dünya, 2024 Haziran’ına geldiğinde yeni sezona başlarken, elimizde 2 aylık tüketebileceğimiz buğdayımız olacak. " dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DE OLUMSUZ ETKİLER MEYDANA GETİRİYOR

Ulusoy, "Bu arz talep koşullarının yanı sıra, küresel iklim değişikliğiyle de mücadele ediyoruz. Dünyanın bir köşesi aşırı sıcakla kavrulurken diğer köşesinde sellerin tarım alanlarını yok ettiğini izledik. Teoride olduğunu düşündüğümüz konu hepimizin her gün gündeminde. Dünya ardı ardında sıcaklık rekorları kırdı. Temmuz ayında üç kere dünyanın en sıcak günün yaşadık. NASA, hava koşullarının 2024 yılında daha da kötüleşeceğini, bugünkü sıcaklık rekorlarının dahi kırılabileceğini söylüyor İklim değişikliğinin etkisi, sadece tarımsal üretimiyle sınırlı değil.  Dünya deniz ticaretinin yüzde 6’sını gerçekleştiren Panama Kanalı’nda, su seviyesinin kuraklık nedeniyle düşmesi, geçiş kısıtlamalarının uygulanmasına sebep oldu. Lojistikte yaşanan problemler, gıda tedarik zincirini daha da zorlamakta " dedi. (DHA)

Editör: Habererk Haber Merkezi