ABD ve Çin ticaret ateşkesi için çerçeve anlaşmada uzlaştı

ABD ve Çin ticaret ateşkesi için çerçeve anlaşmada uzlaştı
ABD ve Çin, ticaret anlaşmazlığında 10 Ağustos'a kadar uzlaşma sağlamak için bir çerçeve anlaşma imzaladı.

ABD ve Çin, ticaret ateşkesini yeniden canlandırmayı ve kritik mineraller üzerindeki ihracat kısıtlamalarını kaldırmayı hedefleyen bir çerçeve anlaşma üzerinde uzlaştı. Ancak, kalıcı çözümler konusunda derin görüş ayrılıkları devam ediyor. Tarafların kapsamlı bir anlaşmaya varmak için 10 Ağustos'a kadar süreleri bulunuyor.

ABD'li ve Çinli yetkililer, dün yaptıkları açıklamada ticaret ateşkesini yeniden rayına oturtacak ve Çin'in nadir toprak elementlerine yönelik ihracat kısıtlamalarını kaldıracak bir çerçeve üzerinde anlaştıklarını duyurdu. ABD basınında yer alan yorumlara göre, bu anlaşma uzun süredir devam eden ticaret anlaşmazlıklarının kalıcı bir çözüme kavuşacağına dair pek çok işaret vermiyor. Londra'da iki gün süren yoğun müzakerelerin ardından ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu çerçeve anlaşmasının geçen ay Cenevre'de varılan ve karşılıklı olarak "ezici" seviyedeki üç haneli tarifelerin hafifletilmesini hedefleyen mutabakatın somutlaştırılmış hali olduğunu belirtti.

Ancak Cenevre Anlaşması, Çin'in kritik minerallerin ihracatına devam eden kısıtlamaları nedeniyle sekteye uğramıştı. Bu durum, Trump yönetiminin, Çin'e yarı iletken tasarım yazılımı, uçak ve diğer ürünlerin sevkiyatını engelleyen kendi ihracat kontrollerini devreye sokmasına neden oldu. Lutnick, Londra'da varılan anlaşmanın son dönemdeki bazı ABD ihracat kısıtlamalarını kaldıracağını ancak detay vermediğini söyledi. Lutnick, "Cenevre mutabakatını ve iki başkan arasındaki görüşmeyi uygulamak için bir çerçeve üzerinde anlaştık. Amacımız Başkan Trump ile görüşüp onayını almak, karşı taraf da Başkan Xi ile görüşüp onayını alacak. Onay verilirse, çerçeveyi hayata geçireceğiz" dedi. Lutnick ayrıca, Çin'in ABD'ye yönelik nadir toprak elementleri ve mıknatıs ihracatına getirdiği kısıtlamaların, çerçeve anlaşmanın "temel" bir parçası olarak çözüleceğini ve ABD'nin bazı önlemlerini dengeli bir şekilde kaldıracağını söyledi. Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang da tarafların prensipte bir ticaret çerçevesi üzerinde anlaştığını ve bunun ABD ve Çin liderlerine sunulacağını belirtti. Batı medyasında yer alan haberlere göre, bu çerçeve, karşılıklı ihracat kontrolleri nedeniyle Cenevre anlaşmasının tamamen bozulmasını engelleyebilir. Ancak Trump’ın tek taraflı tarifeleri ve ABD’nin Çin’in devlet destekli, ihracat odaklı ekonomik modeline yönelik uzun süredir devam eden şikayetlerine ilişkin farklılıkları çözmede pek bir ilerleme kaydedilmiyor. Tarafların ticaret gerilimlerini hafifletecek daha kapsamlı bir anlaşma müzakere etmek için 10 Ağustos’a kadar süreleri bulunuyor; aksi takdirde tarifeler yeniden yükselecek ve ABD tarafında yaklaşık yüzde 30'dan yüzde 145'e, Çin tarafında ise yüzde 10'dan yüzde 125'e çıkacak.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.