İngilizler MS yakalşık 100 yıllarında bugünkü İngiltere'ye gelen Germen Saksonlarının, Frizyalıların bir Germen kabilesi olan Angların ve yine Geröen soyu olan Jutilerin torunlarıdır. İskoçlara gelirsek onların ataları ise Keltlerdir ve MÖ bin 200 yıllarında adaya geldikleri varsayılıyor.

Farklara gelecek olursak, aynı adayı paylaşan bu iki ülkenin hukuk sistemi oldukça farklı. İngiltere'de ceza davaları iki sonuçlu olur, ya suçlu ya suçsuz. İskoçya'da ise sanığı mahkum etmek için yeterli kanıt yok ise ve juri, sanığın masumiyetine ikna değilse üçüncü bir seçenek olarak ''kanıtlanamadı'' kararı veriliyor.

İngilizler doğal olarak ingilizce konuşur lakin bu dil İskoçya'ya özgü değildir. İskoçların ana dili, irlandaca ve gallerce dillerine çok benzeyen  gaidhlig dilidir. Orta Çağ'dan itibaren ise Lallans dilini konuşmuşlar ve günümüzdeki Güney İskoçya'da birçok insan bu dili kullanmaya devam ediyor.

Din olarak baktığımızda ise İskoçya ve İngiltere 16. yy'a kadar Katolik kalmıştır. Daha sonra Protestanlığa geçmişlerdir ancak iki ülkenin de ulusal kiliseleri birbirinden farklıdır. İngiltere Kilisesi, İngiliz devletinin merkez kilisesi konumundadır ve doğma ile doktrin açısından Katolik kilisesine daha yakındır. İskoçya kilisesi ise İskoç ulusal kilisesidir, devletin kilisesi değildir ve devletin manevi konularda bir yargı ve/veya görüş bildirme yetkisi yoktur. kiliseyi Psikoposlar veya Başpsikoposlar değil, yaşlılardan oluşan bir meclis yönetir ve bu haliyle presbiteryen bir formdadır.

Editör: TE Bilişim