Batılı Ülkeler İsrail ile Ticaret İlişkilerini Yeniden Değerlendiriyor
Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarındaki yoğunlaşmanın ardından Batılı ülkeler, İsrail ile olan ticari ilişkilerini yeniden değerlendirme kararı aldı. ANKA Haber Ajansı, Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret Veritabanı'nı kullanarak Türkiye-İsrail ticaret verilerini inceledi. BM verilerine göre, Türkiye, Mayıs 2024'e kadar 2,8 milyar dolarlık ihracatla İsrail'in en büyük beşinci ithalatçısıydı. Ancak, Türkiye'nin aynı dönemdeki ihracat verisi sadece 1,5 milyar dolar olarak kaydedildi.
İsrail'in Gazze'deki askeri harekatı ve Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimlerin genişletilmesine tepki olarak, İngiltere hükümeti 20 Mayıs'ta serbest ticaret müzakerelerini askıya aldı. Fransa ve Kanada da, İsrail'in Gazze saldırılarını durdurmaması ve insani yardımlara yönelik kısıtlamaları kaldırmaması halinde somut adımlar atacağını duyurdu. Avrupa Birliği (AB) de İsrail ile ilişkilerini yeniden değerlendirme kararı aldı. AB Dış Politika Şefi Josep Borrell, AB'nin ticari işbirliği anlaşmasını gözden geçireceğini doğruladı.
Bu gelişmeler İsrail'in en büyük ticaret ortaklarına dikkatleri çekti. BM verilerine göre, İsrail'in 2024 küresel ticareti 91,5 milyar dolar ithalat ve 61,7 milyar dolar ihracattan oluşuyor. En büyük ithalatçı ülkeler arasında ABD (17,3 milyar dolar), İrlanda (3,2 milyar dolar) ve Çin (2,8 milyar dolar) yer alıyor. En büyük ihracatçı ülkeler ise Çin (19 milyar dolar), ABD (9,4 milyar dolar) ve Almanya (5,6 milyar dolar). BM verilerine göre Türkiye, 2,8 milyar dolar ile İsrail'e en çok ihracat yapan beşinci ülke. Ancak Türkiye'nin kayıtlarına göre bu rakam 1,5 milyar dolar. Bu fark 1,3 milyar dolar. Türkiye'nin Filistin Devleti'ne yaptığı ihracat ise 796 milyon 972 bin dolar olarak belirtildi.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.