ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Beyaz Saray’a acil koduyla çağrıldığı iddiası ABD’de gündem oldu.

ABD basınına yansıyan haberlerde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Beyaz Saray’dan yapılan acil bir çağrı üzerine New Hampshire eyaletine olan planını iptal ederek geri geldiği iddia edildi. Haberler üzerine açıklamada bulunan Pence’in Basın Sözcüsü Alyssa Farah, “Başkan Yardımcısı hiç Washington’dan ayrılmadı. ‘Acil geri dön’ çağrısı gibi bir şey yok. Başkan Yardımcısının, Washington’da kalmasını gerektiren bir şey oldu. New Hampshire programı yeniden takvimlendirilecek” ifadelerini kullandı.

Dünya başkentlerinde olağanüstü toplantılar sonrası sosyal medya ayağa kalmış ve toplantıların birbiriyle bağlantılı olabileceği konuşulmuştu. ABD'de Başkan Yardımcısı Pence'in, Başkan Trump'ın sağlık sorunu yaşaması üzerine Beyaz Saray'a çağrıldığı iddiası Beyaz Saray tarafından yalanlandı. Putin'in Savunma Bakanı Şoygu ile yaptığı olağanüstü toplantının ise Norveç yakınlarında içinde yangın çıkan ve 14 askerin öldüğü olayla ilgili olduğu anlaşıldı. AB'deki hareketliliğin de AB Komisyon Başkanlığı seçimleri için yaşandığı öğrenildi.

İlk olarak ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Beyaz Saray'a acil olarak çağrıldı. Pence'in New Hampshire eyaletine bağlı Manchester kentinde bir programı vardı. İddiaya göre; Pence'in uçağı acil durum gerekçesiyle havada dönerek başkent Washington'a hareket etti.

“TRUMP VE PENCE’İN SAĞLIK DURUMU İYİ”

Reuters’ta yer alan habere göre, ABD’li bir yetkili, “Konu Başkan veya Başkan Yardımcısının sağlık durumuyla ilgili değil. Ulusal güvenlikle ilgili de değil” dedi. Beyaz Saray sözcüsü Hogan Gidley ise ‘Endişelenecek bir şey yok herkes iyi’ açıklamasını yaptı.

Putin ve Şoygu arasındaki acil toplantıda nükleer denizaltı konuşuldu. Reuters

PUTİN DENİZALTI KAZASI İÇİN SORUŞTURMA EMRİ VERDİ

Bu gelişmeyle hemen hemen aynı zamanlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, planlanan programını iptal ederek, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu acil toplantıya çağırdı. İkili arasındaki toplantının Rus denizaltısında çıkan yangın sonrası 14 Rus askerinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olduğu ortaya çıktı.

Toplantıdan edinilen bilgilere göre, Putin denizaltı kazasıya ilgili soruşturma emri verdi. Nükleer denizaltıda herhangi bir radyasyon sızıntısının yaşanmadığı belirtildi.

AB’DE SEÇİM HAREKETLİLİĞİ

Akabinde Avrupa Birliği içinde bir güvenlik toplantısı gerçekleştirileceği öne sürüldü. Ancak bahsi geçen bazı birimlerin AB içinde bulunmayışı bu iddiaya yönelik kuşku doğuruyor.

Avrupa Konsey Başkanı Donald Tusk’ın Twitter’dan bir saat önce yaptığı “Gittikçe daha çok yaklaşıyor…”paylaşımı ise kafaları daha çok karıştırdı. Tusk’ın bu açıklamasından kısa bir süre sonra AB liderleri, AB Komisyon Başkanlığına, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in atanması konusunda uzlaştı.

AP Başkanlığına Sergei Stanishev, AB Yüksek Temsilciğine Josep Borrell, Avrupa Merkez Bankası Başkanlığına ise Christine Lagarde’ın atanması konusunda mutabık kalındı.

“İRAN NÜKLEER PROGRAMINA AİT GİZLİ BİLGİLER ELE GEÇİRİLDİ”

Dünyada kısa süreli bir kaos yaşanırken İsrail Başbakanı Netanyahu, “Trump’ı, Mossad’ın İran nükleer programına ait gizli bilgilerin ele geçirilmesi operasyonu öncesi bilgilendirdim” ifadelerini kullandı.

Dünya liderlerinin olağanüstü toplanması sonrası gelen açıklama, İran’a yapılacak bir müdahalenin habercisi olarak görüldü.

Kaynak: iha