Şimdiye kadar dördü NATO askeri, ikisi yabancı diplomat 110 vakanın tespit edildiği ve dört kişinin yaşamını yitirdiği Afganistan'da ise, başkent Kabil karantinaya alındı. Kabil'de eczaneler ve süpermarketler dışındaki tüm dükkanlar da kapalı olacak.

Kabil'den önce karantina ilan edilen Herat kentinde, bir corona virüs kurbanı hiçbir yerleşimin olmadığı dağ başında gömüldü.

Dünya çapında ses getiren fotoğraflarda, bembeyaz koruma kıyafeti giymiş ekiplerin tabutu taşıdığı görülüyor. Bir kepçe tarafından açılan mezara tabut indirilirken, etrafta kimse yok.

Ekipler ambulansın yanına dönerken, kepce hızlıca cesedin üzerini toprakla kapattı. Hemen ardından bu kez kurbanın yakınları kadraja giriyor.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı tarafından servis edilen karelerde, mezarın üstüne kapanan kurbanın yakınları gözyaşı döküyor.

Afganistan'ın batısındaki Herat, virüsün şimdiye kadar 35 bini aşkın insana bulaştığı İran sınırında yer alıyor.

Afganistan'da hayli az vaka belirlense de, on binlerce insanın İran'dan ülkeye döndüğü biliniyor ve birçoğunun teste girmediği biliniyor.

ABD'de kayıtlı vakalar 100 bini gece saatlerinde geçti, sabah olduğundaysa rakam 104 bini buldu. ABD'deki can kayıpları ise bir günde yaklaşık 400 artarak 1704 oldu.

Günlük basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Donald Trump, gelecek 100 günde 100 bin adet solunum cihazının ya üretileceğini ya da satın alınacağını söyledi. Trump ayrıca, uçak devi Boeing'in hastanelerdeki sağlık görevlileri için tüm yüzü koruyan siperlerden üreteceği bilgisini de verdi.

Eyaletlerden gelen eleştirileri de yanıtlayan ABD lideri, valilelere seslenerek "Yapılanları takdir etmelerini istiyorum" dedi, Washington eyaletinin valisine öfkesini ise "Yardımcım Mike Pence’e bu valileri aramamasını söyledim. Mike bütün valileri arıyor. Washington valisini aramak zaman kaybı dedim. Düzgün davranmazlarsa aramam" sözleriyle yansıttı.

ABD Başkanı'nın son imzaladığı kararnameler arasında, Savunma Bakanlığı Pentagon'a yedek askerlerin aktif göreve çağrılması yetkisi de bulunuyor.

Başkan Trump, Kongre ve Senato tarafından onaylanan ABD tarihinin en büyük ekonomi yardım paketini de imzaladı. 2.2 trilyon dolarlık paketin, salgının bu hızla yayılması halinde yetersiz kalacağı endişeleri hakim.

Avrupa'da ise İtalya'da bir günde 919 hastanın yaşamını yitirmesi, corona virüs salgınında bir günde gerçekleşen en fazla can kaybı olarak kayıtlara geçti. İspanya'da 769, Fransa'da 299, İngiltere'de ise 181 kişi bir günde hayatını kaybetti.

Karantina altında iki haftayı tamamlayan İtalya, İspanya ve Fransa'daki ölüm fırtınasının önümüzdeki günlerde dinip dinmeyeceği, en büyük merak konusu.

Almanya'da ise corona virüs salgınının yayılma oranı 20 Mart tarihinden bu yana yüzed 27'den yüzde 14'e düştü. Günde 50 bini aşkın testin yapıldığı ülkede, önümüzdeki haftalarda günlük 200 bin test sayısına ulaşmak.

Editör: TE Bilişim