Gazze'de İsrail Saldırıları: 125'ten Fazla Kişi Hayatını Kaybetti
Katar merkezli El Cezire televizyon kanalının Gazze Sağlık Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nde dün başlayan ve bu sabaha kadar süren saldırılarında en az 125 kişi hayatını kaybetti. Saldırıların büyük kısmında çocuklar hayatını kaybetti. İsrail, Deyr el-Balah ve Cibaliye başta olmak üzere Gazze'nin güneyinde çok sayıda yere saldırılar düzenledi.
El Cezire'nin aktardığına göre, İsrail'in "Gideon'un Savaş Arabaları" adını verdiği yeni operasyonla Gazze'deki savaş daha da derinleşti. İsrail, bu operasyonun amacının toprak ele geçirmek, yüz binlerce Filistinliyi Gazze'nin güneyine sürmek ve yardım dağıtımı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaktan geçtiğini belirtti. Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in dün başlayan ve bugün devam eden saldırılarında en az 125 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
İsrail, yeni planının Hamas üzerindeki baskıyı artırarak, İsrail'in istediği şartlarda geçici bir ateşkesi kabul etmesini sağlamayı amaçladığını bildirdi. Bu ateşkes, Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını öngörüyor ancak savaşı sona erdirmeyecek. Hamas ise yeni bir ateşkes anlaşmasının parçası olarak İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini ve savaşı sona erdirecek bir yol açılmasını talep etti. İsrail daha önce, yeni saldırısını başlatmadan önce ABD Başkanı Donald Trump'ın bölgeye yapacağı ziyaretin sonuna kadar bekleyeceğini ve yeni ateşkes anlaşması çabalarına şans vereceğini belirtmişti. Ancak, ABD medyasında yer alan haberlere göre Katar'ın başkenti Doha'da devam eden müzakerelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmedi ve Trump'ın 16 Mayıs Cuma günü tamamladığı Orta Doğu turuna İsrail'i ziyaret etmediği belirtiliyor. İsrail mart ayı ortasında 8 hafta süren ateşkesi bozmuş ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli hava saldırıları düzenlemişti. Gazze'deki savaş, 7 Ekim 2023'te Hamas’ın İsrail'in güneyine saldırarak yaklaşık 1200 kişiyi öldürmesi ve 251 kişiyi kaçırmasıyla başlamıştı. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in misilleme saldırılarında ise, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere toplamda 53 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.