Japonya Adalet Bakanı Yoko Kamikawa bu sabah basın toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Kamikawa, Tokyo Metrosu’na 1995 yılında sarin gazıyla saldırılar gerçekleştiren Aum Shinrikyo tarikatının lideri ve 6 üyesinin bu sabah idam edildiğini açıkladı. İdamlarla ilgili açıklama yapan Bakan, “Bu suçlar sadece Japonya’da değil, diğer ülkelerde de korkuya sebep oldu ve içimizde derin yaralara sebep oldu” dedi.

Terör saldırılarında kocasını kaybeden Shizue Takahashi idamlar için “Bence doğru olan buydu, Keşke kocamın anne ve babası da bugünleri görebilselerdi" dedi.

Uluslararası Af Örgütü Uzakdoğu Yetkilisi Hiroka Shoji ise idam cezasının insan hakları ihlali olduğu açıklamasında bulundu.

Tokyo Metrosu’na 1995 yılında sarin gazıyla yapılan terör saldırılarında 27 kişi hayatını kaybederken, 5 binden fazla kişi yaralanmış birçok insan kör olmuştu.

Saldırıları gerçekleştiren Budist Aum Shinrikyo tarikatının lideri Shoko Asahara 2006 yılında idama mahkum edilmiş fakat idamı yıllardır erteleniyordu. İdamının yıllarca ertelenmesi toplumda büyük tepkilere sebep oluyordu. Aum Shinrikyo tarikatına birçok devlet adamının ve ünlü kişinin de üye olması bir çok söylentiye neden oluyordu.

Kaynak: iha