Jerusalem Post: Türkiye'nin Bölgesel Etkisini Durdurmanın Yolu Bağımsız Kürt Devleti
İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan bir makalede, Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki askeri varlığı ve bölgedeki dış politikası yayılmacı olmakla eleştirildi. Makalede, Türkiye'nin bölgesel etkisini durdurmanın tek yolunun, Kürtler için Akdeniz'e erişimi olan bağımsız bir devlet kurmak olduğu iddia edildi. Türkiye'nin NATO üyeliği ve Batı ile uzun süredir devam eden stratejik ortaklığı, Ankara'nın politikalarına karşı koymayı zorlaştırdığı belirtildi.
Makalede, Ankara'nın Musul, Halep ve Şam gibi stratejik kentler üzerinde yayılmacı hedefler güttüğü ve bu hedefleri açıkça dile getirdiği öne sürüldü. BBC'nin haberine göre Türkiye, Kuzey Irak'ta 136 yarı kalıcı askeri üs kurdu. Kuzey Suriye'de ise iki büyük kara parçasını fiilen ilhak etti. Ankara'nın Şam'daki yeni İslamcı yöneticilerle bağlarını ve İsrail'e karşı savaşa öncülük etme hevesini gizlemediği belirtildi. Yazıda, İsrail'i kaygılandıranın Türkiye'nin uzun vadeli stratejik yayılmacılık planları olduğu vurgulandı.
Kürtler ve İsrail, ABD'nin Suriye'den tamamen çekilme ihtimalinden endişe ediyor. Türkiye'nin daha geniş fetih hedefleri peşinde olması üzerine İsrail uluslararası alarm zilleri çalmaya başladı. Ancak, makalede Türkiye ile Suriye'de nüfuz alanları paylaşmaya dayalı bir anlaşmanın çözüm olmadığı ifade edildi. Türkiye'yi Suriye veya Irak'ta durdurmanın tek yolunun, Kürtlerin kendi siyasal ajandasını kurmasına yardımcı olmak; yani tarihsel toprakları üzerinde kurulan, Akdeniz'e Lazkiye üzerinden çıkışı olan bir Kürt ulus devleti oluşturmak olduğu savunuldu. Bu devletin, olası toprak saldırılarını püskürtebilecek savunma araçlarına sahip olması gerektiği belirtildi.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.