Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Suriye'deki kimyasalların nakli konusunda Norveç'in muhtemelen ocak ayında gemi tahsisi yapacağını belirtti.

Güney Afrika'dan bugün dönen Norveç Başbakanı Erna Solberg ile Oslo'daki başbakanlık konutunda görüşen Üzümcü, daha sonra Solberg ile basın mensuplarına açıklama yaptı.

Norveç Başbakanı Solberg, Suriye'deki kimyasal silahların imhası ve Norveç'in bu çalışmalara katkısı konusunda Üzümcü ile görüştüklerini belirterek, Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü'nün Suriye'de Haziran 2014'e kadar tamamlanması beklenen zorlu bir çalışması olduğunu söyledi.

Norveç'in, Kimyasal Silahlar Anlaşmasına 2 ülkenin daha katılmış olması ve katılan ülke sayısının 190'a çıkmış olmasını memnuniyetle karşıladığını vurgulayan Solberg, henüz katılmayan diğer ülkelerin de katılmasını beklediklerini ve kimyasal silahların artık tarih olması gerektiğini ifade etti.

Üzümcü ise 16 yıldır faaliyetini sürdüren örgüt için Norveç'in her zaman aktif bir destekçi olduğunu belirterek, Norveç'in uluslararası çalışmalara en çok destek veren üçüncü ülke olduğunu kaydetti.

Çalışmalarının kolektif olduğunu ve uluslararası destek gerektirdiğine değinen Üzümcü, önlerinde kısa bir zaman dilimi olduğunu, bu nedenle üye ülkelerin desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Üzümcü, kimyasal silahlara yönelik bu çalışmaların nükleer silahsızlanma konusunda da iyi bir deneyim olduğunu sözlerine ekledi.

NORVEÇ'İN GEMİ DESTEĞİ

Daha sonra açıklama yapan Üzümcü, Norveç'in özellikle Suriye'deki misyona tam desteğini belirttiğini aktararak Norveç'in bu fona 3 milyon avro katkıda bulunduğunu ve bunu tamamen Suriye'deki kimyasal silahların imhası için kullanacaklarını bildirdi.

Üzümcü, Norveç'in Suriye'deki kimyasal silahların taşınması için Danimarka ile birer gemi tahsis edeceğini anlatarak, "Ayrıca bir de gemi veriyorlar naklini sağlamak üzere, bu da çok önemli bir katkı. Herhalde ocak ayında gemi tahsis edilecek. Suriye'deki malum kimyasal silahlar bir limana taşınarak orada bir Amerikan gemisine nakledilecek ve imha çalışmaları bu gemi üzerinde gerçekleşecek" diye konuştu.

Suriye'de çok zorlu savaş ortamında çalıştıklarını ancak personellerinin bugüne kadar çok iyi bir performans gösterdiğini söyleyen Üzümcü, şunları kaydetti:

"Personelimiz şimdiye kadar verilen tüm görevleri yerine getirdi. Suriye'de BM ile çalışıyoruz, önümüzdeki dönemde de özellikle bu silahların nakli konusunda Suriye görevlileriyle de çalışacaklar. Aslında Suriye'nin bunu gerçekleştirmesi gerekiyor, personelimiz de bunu denetleyecek. Ayrıca şunu da belirtmem lazım, şu anda Suriye'de gerçekleştirmekte olduğumuz misyon, şu şartlarda gerçekleştirilen en zor misyon olarak görünüyor. Bu kadar zor şartlarda başarılı olabiliyorsak diğer koşullarda çok daha başarılı olabiliriz. Nobel ödülü de bize gerçekten moral, destek oldu, hem çalışanlarımız hem de uluslararası camianın çalışmalarımızı tanıması bakımından, bu açıdan çok müteşekkiriz."

LÜBNAN'DAKİ GREV, SURİYE'DEKİ ÇATIŞMALARI ETKİLEDİ

Üzümcü, Suriye'de gerekli malzeme ve teçhizatın bazı lojistik nedenlerle zamanında ulaştırılamadığı için gecikmeler olduğuna da işaret ederek "Mesela Lübnan'da gümrük memurları grev yaptılar ve her şey Lübnan üzerinden geliyor. Bir haftalık gecikme oldu, planlar gecikmeli olarak uygulanıyor. O yüzden 31 Aralık tarihi konusunu gerçekleştirme konusunda zihnimizde soru işaretleri var ama gecikmeler olsa da çok önemli değil, önemli olan bunu en güvenli şekilde gerçekleştirmek ve 30 Haziran 2014'e kadar tüm bu operasyonu sonuçlandırmak" dedi.

Ahmet Üzümcü, Nobel Barış Ödülü'ne ilişkin duygularını ise "Bu ödülü almak benim şahsım için çok önemli ama burada teşkilatı temsil ediyorum ama yine de bu dönemde bu teşkilatın başında bulunmaktan çok onur duyuyorum" şeklinde dile getirdi.

Editör: TE Bilişim