Kurtulmuş: Adalet, güçlülerin ayrıcalığı değil, herkesin hakkı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, küresel çatışmalar, eşitsizlikler ve krizlere dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Parlamentolar Arası Birlik (PAB) tarafından Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen Altıncı Dünya Parlamento Başkanları Konferansı’nda konuşan Kurtulmuş, çok taraflılığın ve barış inşasının önemini vurguladı.
Kurtulmuş, Ukrayna'dan Gazze'ye kadar birçok bölgedeki çatışmaların ve küresel zorlukların giderek arttığına işaret etti. Mevcut uluslararası sistemin, İkinci Dünya Savaşı'ndaki suçlara karşı 'Bir daha asla' vaadi üzerine kurulduğunu ancak dünyanın hala bir çatışma tiyatrosu olduğunu belirtti. Yeni, çok merkezli bir dünya düzeninin belirsiz kuralları ve normlarıyla küresel düzenin kırılganlığının arttığını, bu nedenle kolektif çabaların adalet ve barışı sağlamaya odaklanması gerektiğini vurguladı. Adalet ilkesinin, güç değil hakların galip geldiği bir uluslararası düzenin temelini oluşturması gerektiğini ifade etti.
'Kayıtsızlığın' tehlikeli olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, sosyal, ekonomik, politik ve ekolojik olarak ortak bir ekosistemde yaşandığımızı hatırlattı. Herhangi bir yerdeki adaletsizliğin her yerdeki adalet için bir tehdit olduğunu belirterek, eşitsizliklere, ırksal adaletsizliğe ve ayrımcılığa müsamaha göstermenin her yerde huzursuzluk ve istikrarsızlık tohumları ekmek anlamına geldiğini söyledi. Kurtulmuş, Filistin'deki durumu da ele alarak, yaşananların evrensel bir adalet meselesi olduğunu ve soykırıma karşı birlikte hareket etmenin ahlaki bir yükümlülük olduğunu belirtti. 'Filistin'i Destekleyen Parlamentolar Grubu'nun kuruluşunu hatırlatarak, tüm parlamentoları bu gruba katılmaya davet etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.