Polonya'da milliyetçi Nawrocki Cumhurbaşkanı seçildi

Polonya'da milliyetçi Nawrocki Cumhurbaşkanı seçildi
Polonya'da milliyetçi muhalefet adayı Karol Nawrocki, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 50,89 oy oranıyla kazandı.

Polonya Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda milliyetçi muhalefet adayı Karol Nawrocki, yüzde 50,89 oy oranıyla zafer kazandı. Avrupa yanlısı Başbakan Donald Tusk'ın desteklediği liberal aday Rafal Trzaskowski ise yüzde 49,11 oyda kaldı.

Bu sonuç, Tusk hükümetinin reform gündemi için önemli bir engel olarak yorumlanıyor. Nawrocki'nin Ukraynalı mültecilere ve göçmen politikalarına karşı tutumu ise Batı medyasında geniş yer buldu. Seçimlerde Varşova Belediye Başkanı Trzaskowski ile Hukuk ve Adalet Partisi'nin adayı Nawrocki yarıştı; seçmenler ülkeyi beş yıl boyunca temsil edecek yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti.

Seçim komisyonu, Nawrocki'nin zaferini bu sabah açıkladı. Polonya basını, 42 yaşındaki Nawrocki'nin Avrupa'ya mesafeli bir tutum sergilediğini ve Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak da Ukrayna'ya mesafeli durduğunu aktardı. Seçim kampanyası boyunca göçmen politikalarına karşıt söylemler kullanan Nawrocki'nin bu tutumu, Batı medyasında 'reform gündemine darbe' olarak nitelendiriliyor. Polonya'da esas yetki parlamentoda olsa da, cumhurbaşkanının yasaları veto etme hakkı dikkat çekici bir unsur olarak öne çıkıyor; bu nedenle seçim yalnızca Polonya'da değil, Ukrayna, Rusya, ABD ve Avrupa Birliği'nde de yakından takip edildi.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.