TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya'da yaşayan Türk toplumunun resmi bayramı olan "21 Aralık Türkçe Eğitim Günü" kutlama programına katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un başkent Üsküp'te iştirak ettiği programa Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Meclis Başkanı Talat Caferi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, siyasiler, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, eğitim görevlileri ve pandemi yüzünden kısıtlı sayıda diğer davetliler de katıldı.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Üsküp'te 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü kutlamalarında gerçekleştirdiği konuşmasında, "Türkçe olmasaydı belki de, bugünkü varlığımızı bırakın, tarihteki varlığımızdan bile söz edemeyecektik" dedi.

İNGİLİZCE EĞİTİM VEREN OKUL ZİYARETİ TEPKİ ÇEKTİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Kuzey Makedonya'da yaşayan Türklerin resmi bayramı olan "21 Aralık Türkçe Eğitim Günü"nde İngilzce eğitim veren bir okulu ziyaret etmesi tepki ile karşılandı.

Üsküp Tefeyyüz Mezunları adına Hadi Emin yaptığı yazılı açıklamada “Makedonya’da 21 Aralık Türkçe Dil Bayramıdır, İngilizcenin bayramı değildir” dedi.

İşte o açıklama;

"1944 yılından beri Kuzey Makedonya’da 21 Aralık Türkçe dil bayramı olarak kutlanır ve bu gün Türk azınlık için bayramdır ve tatildir. Makedonya çok etnikli çok kültürlü ve çok dilli bir ülkedir.

Makedon ve Arnavut iki kurucu unsur olmakla beraber birçok topluluk da azınlık statüsündedir.

Makedonya’da Türkler 110 bin civarında bir nüfusları var.

İlk Orta ve Lise eğitimlerini Türkçe veren 30’a yakın okulumuz var.

Azınlığımız kendi dilimizde eğitim yapma hakkını 1944 de elde etmiş ve o günü bayram olarak kutlarız.

Makedonya bağımsızlığını elde ettikten sonra Türkiye ile ilişkilerimiz Türkiye’den gelen yardımlar ve Türkiye’den gelen talimatlar Türk toplumu arasında sürekli bir kırılma oluşturdu.

Mesela Makedon devlet yetkilileri bize hep sorar “bu Türkiye’nin meclis başkanının başka işi yok mu da yılda 10 sefer Makedonya’ya gelir. Sizi bize karşı ayaklandırmak mı ister” derler. Bu sorular ile sürekli muhatap oluruz.

Makedonya bizim devletimizdir ve bizler Kuzey Makedonya devleti vatandaşlarıyız. Azınlığız ve tabi ki Türk’üz.

Türkiye bize bundan 10 yıl 15 yıl evvel bugün FETÖ denilen terör örgütünü dayatıyor hatta resmi görüşmeleri o terör örgütünün üyeleri ayarlıyordu.

Türkiye’yi onlar temsil ediyor ve biz azınlık Türkler de bu örgüt ile işbirliği yapmamız konusunda adeta zorlanıyorduk.

Kendi azınlığımızın Türkçe eğitim veren okulları varken FETÖ’ye okul açtırdılar ve o okullara yardım ettiler. Bizim okullarımız adeta dökülüyor.

Makedonya diyor ki “sizin okullara Türkiye devleti yardım etsin” Türkiye devlet ise diyor ki biz FETÖ’ye yardım ederiz.

Okullarımızı FETÖ belasından kurtardık FETÖ’nün ne menem bir örgüt olduğunu Türkiye’miz anlamış.

FETÖ Türkçe eğitim yapıyoruz diye Türkiye’yi kandırdı, bizim Türkçe eğitim yapan okullarımızı kapattırdı.

Şimdi TBMM Meclis başkanı 21 Aralık Türkçe bayramını kutlamaya bir alay insanla Makedonya’ya geliyor. Adı üzerinde Türkçe Eğitim Bayramı kutlaması.

Ne yapmasını beklersiniz Sayın Şentop’dan.

Başta 1884 yılından beri Türkçe eğitim yapan bizlerin de mezun olduğumuz okulu Tefeyyüz Okulunu ziyaret etmesi anlamlı olmaz mıydı?

Yok efendim Şentop İngilizce eğitim yapan ve Türkiye’de Halkbankası müdürünün ayakkabı kutusu ile anılan bir üniversiteyi ziyaret ediyor.

Üniversitenin dışı Şentop’un için hala FETÖ’nün.

Yine FETÖ okullarına karşı olarak kurulduğu iddia edilen ve Türk çocuklarına Arnavutça eğitim veren Maarif okulunu ziyaret ediyor Sayın Şentop.

Makedonya Türkleri olarak 21 Aralık Türkçe dil bayramımızı FETÖ’ye peşkeş çekilmesine karşı verdiğimiz mücadelemizi şimdi de Şentop’a karşı da sürdüreceğiz.

Sayın Mustafa Şentop Balkan Üniversitesini ziyaret etmek için 21 Aralığı kullanmayınız, 21 Aralık Türkçe dil bayramıdır ve o gün Türkçe eğitim yapan kurumlar ziyaret edilir.

Tefeyyüz hepimizin yetiştiği okuldur.

Ne Maarif liseniz ne de Balkan üniversiteniz Makedonya Türklerini temsil etmiyor.

Makedonya Türkleri sizin kullanacağınız bir meta değildir.

Üsküp Tefeyyüz Mezunları adına

Hadi Emin"

Editör: TE Bilişim