Rusya Ukrayna savaşını başlatacak fitili Vladimir Putin ateşledi. Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna'da ayrılıkçıların bulunduğu Donetsk ve Luhanks bölgesinin bağımsızlığını tanıyacağını duyurdu. Dediğini yapan Putin, konuya ilişkin kararnameyi imzaladı ve Rus ordusunu bölgeye gönderdi. Putin'in bu hamlesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, acil olarak bir toplantı gerçekleştirdi. Kameralar karşısına geçen Zelensky, Rusya'ya meydan okudu, 'Biz hiç kimseye hiçbir şey vermeyeceğiz.' dedi. Batı'ya da çağrı yapan Zelensky, 'Güçlü destek' istedi. Rusya-Ukrayna krizi savaşa evrilirken, dünyadan da peş peşe açıklamalar geldi. BMGK acil olarak toplandı. ABD, Rusya'ya yaptırım vurgusu yaparken, ABD, Almanya ve Fransa'dan, 'Bu karşılıksız kalmayacak.' şeklinde ortak bir de açıklama geldi. Gelişmeler üzerine Zelensky'i arayan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'yı kınadıklarını, yanlarında olduklarını söyledi. Kabine'yi acil olarak toplama kararı alan Johnson'dan bir son dakika açıklaması daha geldi. Johson, "Hızla uluslararası yaptırımlardan oluşan bir paket oluşturacağız" dedi. Öte yandan bugün AB'nin de yaptırım paketini açıklaması bekleniyor. İşte Rusya-Ukrayna krizinde son durum ve son dakika haberinin detayları...

Rusya Ukrayna krizinde son dakika haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Rusya Güvenlik Konseyi dün olağanüstü bir şekilde toplandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkanlık ettiği toplantıdan iki ülke arasındaki krizi savaşa çevirecek kararlar çıktı. Putin, Donetsk ve Luhanks'ın bağımsızlığını tanıdıklarını duyurdu, kararnameyi imzaladı. Gece saatlerinde Rus ordusu, Ukrayna'nın Donetsk ve Luhanks bölgesine hareket etti. Ukrayna'da da karar sonrası acil toplantı düzenlendi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Putin'e meydan okudu. Zelensky, "Kimseye hiçbir şey vermeyeceğiz." dedi. Vladimir Putin'in, Rusya-Ukrayna savaşının fitilini ateşleyen kararına ABD, Almanya, Türkiye, Fransa gibi pek çok ülkeden tepki yağdı. BM de Rusya'nın Ukrayna kararına sert çıktı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan da bir son dakika açıklaması geldi. Yaptırım kartını sahaya süren Johnson, "Rusya'yı çok sert vuracak ve işgal durumunda yapacağımız daha çok şey var." dedi. İşte Rusya Ukrayna krizinde son durum ve son dakika açıklamaları...

RUSYA UKRAYNA KRİZİ SAVAŞA DÖNÜYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün olağanüstü bir şekilde Güvenlik Konseyi'ni topladı. Kremlin Sözcüsü Peskov, 'Bu rutin değil, çok büyük bir toplantı olacak' sözleri ile çıkabilecek kararların sinyalini verdi. Toplantı sona erdi, dünya Rusya-Ukrayna krizi ile ilgili Putin'in yaptığı açıklamaya kilitlendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin çok uzun bir konuşma yaptı. Bolşevik ihtilalinden, Sovyetler Birliği'nin dağılmasına tüm tarihsel süreci kendi bakış açısı ile anlattı. 'Donbas, Rusya'nın tarihsel bir parçasıdır' diyen Putin savaşın fitilini ateşledi, 'Donetsk ve Luhanks'ın bağımsızlıklarını tanıdıklarını ifade etti. Putin, Rus barış gücünün bölgeye intikal edeceğini duyurdu.

RUS BARIŞ GÜCÜ DONETSK VE LUHANKS'A DOĞRU YOLA ÇIKTI

Putin, gece saatlerinde aldığı kararı resmiyete döktü. Belki de üçüncü dünya savaşının fitilini ateşleyen o kararnameyi imzaladı. Rusya-Ukrayna krizi bambaşka bir boyut kazanarak savaşa doğru evrildi. Rus Barış Gücü Donetsk ve Luhanks'a doğru hareket etti. Bazı birliklerin bölgeye konvoylar şeklinde ulaştığı bildirildi.

ZELENSKY, PUTİN'E MEYDAN OKUDU: KİMSEYE HİÇBİR ŞEY VERMEYİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Putin'in açıklamalarından hemen sonra acil bir toplantı gerçekleştirdi. Bir dizi kararın alındığı toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Zelensky, mevkidaşı Putin'e adeta meydan okudu.

Zelensky, "Alınan kararlarla bağlantılı sonuçların tüm sorumluluğu Rusya'ya aittir. Kimseye bir şey vermeyeceğiz. Bundan eminiz. Çünkü 2014 Şubat değil, 2022 Şubat'tayız. Başka bir ülke, başka bir ordu. Tek amaç Ukrayna'da barış." dedi.

NATO'DAN RUSYA'YA ÇOK SERT TEPKİ: İŞGAL BAHANESİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamaları sonrası çok sert konuştu.

Stoltenberg şöyle konuştu:

Bu, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü baltalamakta, anlaşmazlığa çözüm bulunmasına yönelik çabaları tüketmekte ve Rusya'nın da taraf olduğu Minsk Anlaşmasını ihlal etmektedir.

Donetsk ve Luhansk Ukrayna'nın parçasıdır. Moskova, ayrılıkçılara mali ve askeri destek sağlayarak Ukrayna'nın doğusundaki çatışmayı körüklemektedir. Rusya ayrıca bir kez daha Ukrayna'yı işgal için bahane sahnelemeye çalışmaktadır

Stoltenberg, NATO olarak uluslararası anlamda tanınmış sınırları içinde Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerini ifade ederek, Rusya'yı diplomasi yolunu seçme, acilen askeri yığınağı ile güçlerini uluslararası yükümlülükleri ve taahhütleri uyarınca Ukrayna çevresi ve içinden çekmeye çağırdı.

BM'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Rusya'ya bir tepki de Birleşmiş Milletler'den geldi. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne vurgu yapılan açıklamada, "Rusya'nın tanıma kararı Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne, BM şartına aykırıdır. Ukrayna'nın uluslararası olarak tanınmış sınırları çerçevesinde toprak bütünlüğüne tam destek veriyoruz" denildi.

İNGİLTERE'DEN 'ACİL KABİNE' KARARI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamaları sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'i aradı. Desteklerini açıkça ileten Boris Johnson, Londra'nın kararı şiddetle kınadığını bildirdi.

Johnson, Rusya'ya uygulanacak yaptırımların ve Rusya-Ukrayna krizindeki son durumun masaya yatırılacağı bir kabine toplantısının 'acil' olarak gerçekleştirileceğini bildirdi.

MACRON: YAPTIRIM KARARI ALINMALI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların yönetimlerini resmen tanıma kararı alarak uluslararası taahhütlerini ihlal ettiğini belirterek, Avrupa'nın bu ülkeye karşı yaptırım kararı almasını istedi.

Elysee Sarayından yapılan yazılı açıklamaya göre, Macron, Putin'in söz konusu kararını kınadı.

Bunun açıkça Rusya'nın uluslararası taahhütlerinin tek taraflı ihlali ve Ukrayna'nın egemenliğine saldırı olduğunu ifade eden Macron, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bu konuda acil toplantı yapılmasını ve Avrupa'nın yaptırım kararı almasını istedi.

ALMANYA: BU YANITSIZ KALMAYACAK

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Vladimir Putin'in açıklamaları sonrası tepki gösteren isimler arasında yer aldı. Scholz, çok sert ifadeler kullandı, "ABD, Fransa ve Almanya anlaştık. Bu karşılıksız kalmayacak." dedi.

TÜRKİYE'DEN RUSYA'YA TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'nun sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Rusya Federasyonu'nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları'na aykırı olduğu gibi, Ukrayna'nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir. Rusya'nın sözkonusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu vesileyle Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslarası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz" denildi.

AB: MÜMKÜN OLAN EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ortak yazılı açıklama yayımlayarak, Putin'in kararını "mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını" bildirdi:

Açıklamada,"Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler" ifadeleri yer aldı.

İRAN'DAN RUSYA'YA DESTEK NATO'YA TEPKİ

İran'dan Rusya'ya destek veren bir açıklama geldi. İran, NATO'yu suçlayarak, "Ukrayna'daki durumu takip ediyoruz, bu karmaşık duruma NATO'nun provokasyonları yol açtı" dedi.

BLİNKEN, UKRAYNALI MEVKİDAŞI KULEBA İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken'ın, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki "sözde cumhuriyetlerin bağımsızlığını" tanıması karşısında, ülkesinin, Kiev'e desteğini ilettiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Blinken'ın, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile telefonda görüştüğü ve ABD'nin, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda kendi kontrolündeki sözde cumhuriyetlerin bağımsızlığını tanıma kararına karşı hızlı cevabını ilettiği belirtildi.

Blinken'ın Kuleba'ya, ABD'nin Ukrayna'ya sarsılmaz desteğini aktardığı ifade edilen açıklamada, iki bakanın Rusya'nın kararı karşısındaki ilan edilen güçlü önlemleri tartıştığı ve ek önlemler alınmasını teyit ettiği kaydedildi.

Açıklamada, Blinken'ın, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'yı bugün bu meseleleri ele almak için Washington DC'de görmeyi sabırsızlıkla beklediği paylaşıldı.

Daimi Temsilci Vasiliy Nebenzia Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki açıklamalarında; "LPR ve DPR'nin 2014'te Ukrayna'dan bağımsızlık ilan ettiğini hatırlatmalıyız, ancak hem cumhuriyetlerde hem de Rus toplumunda en başta görülebilen bu adıma yönelik geniş desteğe rağmen, bu tanımayı bugün yaptık" dedi.

"RUSYA TARAF DEĞİLDİR"

Nebenzia oturumdaki konuşmasında "Minsk Anlaşmaları imzalandığı anda LPR ve DPR'nin zaten bağımsızlık ilan ettiğini hatırlatırım. Rusya'nın bugün bu bağımsızlığı tanıması, Minsk Anlaşmalarının tarafları listesinde herhangi bir değişiklik yapmamaktadır, çünkü Rusya taraf değildir. Bunu defalarca belirttik, yani bu anlamda değişen bir şey yok" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA'YA DEĞİL RUSYA'YA SIĞINDILAR"

Diplomatik çözüme açık olduklarını ve Donbass'ta bir kan gölüne daha izin vermeyeceklerini ifade eden Nebenzia, bölgedeki yükselen tansiyon sebebiyle Rusya'ya gelen sığınmacılar konusunda "Mülteciler Rusya'ya aktı - Ukrayna'ya değil Rusya'ya aktıklarını vurguluyorum - bu günlerde tahliye edilen kadın, yaşlı ve çocuk sayısı yaklaşık 70.000'e ulaştı. Rusya onları alıyor ve konaklamaları için koşullar yaratıyor. Ayrıca sınır bölgesine yakın Rus yerleşim birimleri de bombalandı" dedi.

İNGİLTERE'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: ÇOK SERT VURACAK

Britanya'da düzenlenen Ukrayna konulu Acil Durum Kabine Toplantısı'nın (COBRA) ardından konuşan Britanya Başbakanı Boris Johnson Rusya'ya meydan okudu. Yaptırım hamlesini sahaya hızla süreceklerini ifade eden Johnson şu ifadeleri kullandı:

Hızla uluslararası yaptırımlardan oluşan bir paket oluşturacağız.

Rusya'nın irrasyonel eylemleri devam edecek.

Rusya'yı çok sert vuracak ve işgal durumunda yapacağımız daha çok şey var.

Editör: TE Bilişim