Uruguay'ın Efsanevi Devlet Başkanı Jose Mujica, 89 Yaşında Vefat Etti
Latin Amerika solunun simge isimlerinden Uruguay'ın eski Devlet Başkanı Jose "Pepe" Mujica, dün 89 yaşında hayatını kaybetti. Sade yaşamıyla tanınan Mujica, sadece bir siyasetçi değil, aynı zamanda bir direnişçi, filozof ve sade yaşamın küresel temsilcisiydi. Uluslararası medyada "dünyanın en yoksul başkanı" olarak anılan Mujica, bu unvana 2014 yılında, "Asıl yoksul çok şeye ihtiyaç duyan kişidir" diyerek cevap vermişti.
1935 yılında Montevideo'nun Paso de la Arena semtinde doğan Mujica, 6 yaşında babasını kaybettikten sonra 14 yaşından itibaren çiçekçilik yaparak ailesine destek oldu. Gençlik yıllarında işçi hakları için düzenlenen yerel eylemlere katılan Mujica, 1960'lı yıllarda Tupamaro gerilla hareketine katılarak ülkedeki eşitsizliğe karşı silahlı mücadele verdi. Defalarca tutuklanan ve işkence gören Mujica, toplamda 13 yılını cezaevinde geçirdi; yedi yılını ise kitap, ışık ve pencere bulunmayan, neredeyse bir metrekarelik bir hücrede geçirdi. Bu zorlu günleri, "Delirmemek için kurbağaları evcilleştirdim, fareleri besledim" sözleriyle anlatmıştı.
Askeri rejimin sona ermesiyle 1985'te serbest bırakılan Mujica, siyasete devam ederek milletvekilliği, senatörlük ve Tarım Bakanlığı görevlerinde bulundu. 2010 yılında Devlet Başkanı seçilen Mujica, başkanlık konutuna taşınmayı reddederek kırsaldaki evinde yaşamaya ve 1987 model mavi Vosvos'una binmeye devam etti. Aylık maaşının yüzde 90'ını yoksullara ve kooperatiflere bağışladı. Devlet başkanlığı döneminde kürtajı yasallaştırdı, eşcinsel evliliği tanıdı ve dünyada ilk kez esrarın üretim ve satışını devlet denetimine açan yasayı yürürlüğe koydu. 2014 yılında Türkiye'yi ziyaret eden Mujica, Cumartesi Anneleri'nin oturumuna katılmış ve bu ziyaretine ilişkin, "Acılarını bildiğimiz insanlarla dayanışma göstermek istedik" ifadelerini kullanmıştı. Kanserle mücadele ettiği son yıllarında, "Dünyayı değiştiremedim ama eğlendim. Anlamlı bir hayat yaşadım. Mutlu öleceğim" demişti. Son isteği ise sade bir törenle kendi çiftliğindeki sekoya ağacının altına defnedilmekti.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.