Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından 22 Mayıs’ta yayımlanan raporda, küresel ısınmanın, aşırı hava, iklim ve su kaynaklı olayların 1970 ile 2021 arasında bildirilen 11 bin 778 afete neden olduğunu bildirdi.  Oluşan afetler nedeniyle 2 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 4.3 trilyon ABD doları tutarında ekonomik kayıp yaşandığı belirtildi. Ekonomik kayıpları artıran doğa olaylarının çoğunun ise “fırtına” dan dolayı olduğu belirtildi.Önlem alınmazsa  maddi,manevi ve can kaybının dahada artması bekleniyor.


Birleşmiş Milletler’e  bağlı İsviçre merkezli Dünya Meteoroloji Örgütü , erken uyarı hizmetlerinin 2027’nin sonuna kadar herkese ulaşmasını sağlamak amacıyla 22 Mayıs’ta başlayan Dünya Meteoroloji Kongresi için yeni raporunu yayımladı.


“AFETLER NEDENİYLE 2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ”

DMÖ’nün en üst karar alma organı olan ve 4 yılda bir düzenlenen kongre için yayımlanan rapora göre aşırı hava, iklim ve su kaynaklı olaylar 1970 ile 2021 arasında bildirilen 11 bin 778 afete neden oldu. Afetler nedeniyle 2 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti ve 4.3 trilyon ABD doları tutarında ekonomik kayıp yaşandı. Ekonomik kayıplarda artış gözlemlenirken, gelişmiş erken uyarı sistemleri ve koordineli afet yönetimi son 50 yılda insan kayıplarının azalmasında rol oynadı.

“EN FAZLA EKONOMİK KAYBA FIRTINA NEDEN OLDU”

2020 ve 2021’de afetler nedeniyle toplamda 22 bin 608 ölüm raporlandı. Buna göre, önceki 10 yıllık ortalamaya kıyasla felaketlere bağlı ölüm oranında daha fazla düşüş olduğuna işaret edildi. Dünya çapında bildirilen ölümlerin yüzde 90’dan fazlası gelişmekte olan ülkelerde meydana geldi. En az gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan küçük ada devletleri ekonomilerinin büyüklüğüne kıyasla orantısız yüksek maliyete maruz kaldı. Ekonomik kayıpları artıran doğa olaylarının çoğunun ise “fırtına” kategorisinde yer aldığı bildirildi.
 

Editör: Habererk Com