Greenpeace eşliğinde Adana'ya gelerek dünyanın çöpünün izini süren İngiliz Gazetesi Daily Mirror ekibi, kentteki atık felaketini gözler önüne serdi. Daily Mirror'da yer alan habere göre, İngiltere’den 2020’de 210 bin ton, 2022’nin ilk üç ayında ise 150 bin 666 tondan fazla plastik atık Türkiye’ye gönderilmiş.

Haberde, “Binlerce ton İngiliz plastiği Türkiye’ye yasa dışı şekilde atılıyor ve yakılıyor, bu da yakınlarda yaşayanlar için çevre sorunları ve sağlık korkularına yol açıyor” denildi. Çin’in İngiltere’nin plastik çöplerini kabul etmeyi bıraktıktan sonra Türkiye’ye çöp ihracatının arttığı vurgulanan haberde, Türkiye’ye yapılan ihracatın 2016’da yılda 12 bin tondan 2020’de 210 bin tona yükseldiği bilgisine yer verildi. Bunun İngiltere’nin tüm plastik ihracatının neredeyse yüzde 40’ı olduğu belirtildi.

TEK KULLANIMLIK POŞETLERDEN ÜÇ KAT DAHA FAZLA PLASTİK İÇERİYOR

İngiltere’deki plastik atıkların yarısına yakınının Türkiye’ye gönderildiği bilgisinin yer aldığı haberde, bir çiftçinin ineklerini otlattığı yerin yanında İngiliz markalarına ait plastik atıkları görüldüğü ifade edildi. Görülen Sainsbury’s poşetinin tek kullanımlık poşetlerden yaklaşık üç kat daha fazla plastik içerdiği bilgisi de verildi.

SADECE İNGİLTERE DEĞİL...

Haberde, “Türkiye’ye atık ihraç eden tek ülke İngiltere değil” denilerek, inceleme yaptıkları bölgede Kanada, Fransa, Almanya ve İsrail’den atıklar buldukları bilgisine yer verildi.

Editör: Yadigar Hanım