Kariyerlerinde yükselenler: 2023’te takip edilmesi gereken kadınlar

Forbes'un hazırladığı 2022 Dünyanın En Güçlü 100 Kadını listesinde yer almasalar da geçen yıl birçok kadın dikkat çeken pozisyonlara gelerek kariyerlerinde büyük yükselişler yaşadı. ABD'li iş dünyası dergisi bu defa 2023'te takip edilmesi gereken kadınları yazdı

Forbes’un her yıl hazırladığı Dünyanın En Güçlü 100 Kadını listesinde, para, medya ve etkili oldukları alanlar gibi ölçütler kullanılıyor. En Güçlü 100 Kadın listesine girecekler belirlenirken listenin hazırlandığı dönemki konumlar oldukça önemli.  Örneğin Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve New York Menkul Kıymetler Borsası'nın başkanı Lynn Martin’in her ikisi de önceki yılların Güçlü Kadınları listesi yayınlanmasından sadece birkaç gün sonra iktidar koltuklarına oturdular. İkisinin de listeye girmek için yeterli zamanı olmadı ancak daha önce takip edilmesi gereken kadınlar listesinde yer alıyorlardı. 2022’nin En Güçlü Kadınları listesinde Marin 83. sırada Martin ise 46. sırada yer aldı.  Peki 2023’ün En Güçlü Kadınları listesinde kimler olacak? Forbes 2023’te izlenmesi gereken kadınları yazdı.

Élisabeth Borne

Mayıs 2022'de Borne, Fransa tarihinde başbakan olan ikinci kadın oldu. Fransa hükümetinin ikinci en güçlü görevine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından atandı. Daha önce Fransa'nın Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı ve görev süresi boyunca ulusal demiryolu şirketi SNCF için emeklilik reformlarının başlatılmasına yardımcı oldu.

Faith Mukutu

Temmuz 2022'de Mukutu, Zambiya'daki en büyük sığır eti işleyicisi ve Orta Afrika'daki en büyük tarım işletmelerinden biri olan Zambeef'in CFO’luğundan CEO’luğuna terfi etti.  Zambeef, hayvan yemi ve un değirmenciliği işletmeleri için mısır, soya fasulyesi ve buğday yetiştiriyor.  Mukutu, Zambeef'in Afrika'daki toplam ayak izini genişletmekle görevlendirildi.

Marta Ortega

Perakende şirketi Inditex, Aralık 2021'de Ortega'yı başkanı olarak atadı ve Ortega, 2022 baharında resmi olarak görevi üstlendi. Şirketin kurucu ortağı Amancio Ortega'nın kızı olan Ortega'nın, uzun süredir Inditex dizginlerini devralması bekleniyordu. Tedarik zinciri sorunları ve enflasyonla savaşıldığı bir dönemde göreve geldi. ZaraMassimo Dutti ve daha fazlasını içeren etkili perakende markalarının büyümesini denetlemekle görevli.

Iman Abuzeid

Hemşire istihdamı girişimi Incredible Health'in kurucu ortağı ve CEO'su olan Abuzeid, 80 milyon dolarlık bir fon toplayarak şirketin değerini 1,65 milyar dolara çıkardı. Şirketin değerini yükseltmesi onun başka bir listeye girmesini sağladı: Değeri bir milyar dolardan fazla olan bir şirketi yöneten nadir siyahi kadın kuruculardan biri oldu. Abuzeid, bu yükseliş sırasında Forbes'a "Bunun yapılamayacağını söyleyen herkes için bir kanıt olduğunu umuyorum" dedi.

Sporda yükselen kadınlar

Kasım ayında Miami Marlins, Caroline O'Connor'ı ticari operasyonlar başkanlığına terfi ettirdi ve bu da onu Major League Baseball'da (MLB) en üst iki yönetim pozisyonunda iki kadına (Diğeri 2020’de genel müdürlüğü atanan Kim NG) sahip olan tek takım haline getirdi. 

Aralık ayı başlarında Milwaukee BrewersMarti Wronski'yi işletme müdürü ve tüm MLB'deki tek kadın COO olarak atadı. Beyzbol dışında LA Lakers'ın başkanı ve sahibi olan Jeanie Buss, Eylül ayında tamamı kadınlardan oluşan bir güreş organizasyonu olan Women of Wrestling'in sahibi oldu. Buss o sırada "Kadın sporlarına yatırım yapmak benim için önemliydi" dedi. 

Daha güçlü roller üstlenenler yalnızca spor sektöründeki kadınlar değil. Eğlence sektöründeki kadınlar giderek artan bir şekilde iktidar koltuklarında yer alıyor. Örneğin  2021'in sonlarında Universal Music Group'un bir bölümü olan Capitol Music Group'un Başkanlığına ve CEO'luğuna Michelle Jubelirer terfi etti. Plak şirketinin 80 yıllık tarihinde bu rolü üstlenen ilk kadın. 

Pam Abdy de yılda yaklaşık iki düzine filmin dağıtımını yapan Warner Brothers Pictures Group'un, Haziran ayında eş başkanı ve eş CEO’su oldu. Geçen Eylül sonunda ise Alisa Bowen, Disney yayınlarını yöneten işinden Disney+'ın başkanlığına terfi etti.

Mandela Schumacher-Hodge Dixon

Dixon, yeni girişimciler için öğretmen, kurucu ve danışman olarak çalıştı. 2022 baharında, kendini teknoloji endüstrisini çeşitlendirmeye ve kadın kuruculara daha fazla para kazandırmayı hedefleyen kar amacı gütmeyen kuruluş All Raise'ın CEO'su olarak atandı. Dixon, Mayıs ayında Forbes'a "Amacım, tarihsel olarak yeterince temsil edilmeyen, hafife alınan, yetersiz finanse edilen, yetersiz kaynaklara sahip, yetersiz akıl hocalığı yapılan kuruculara yardım etmek" dedi.

Editör: İlayda Şimşek