Kuzey İrlanda’da yaşayan Donnelly kardeşler, toplamda 1073 yıl 68 gün yaşlarıyla dünyanın en uzun ömürlü ailesi unvanını taşıyorlar. Bu aile, uzun ömürlerinin sırrını her gün düzenli olarak tükettikleri özel bir yiyeceğe bağlıyor.

13 kardeş; Sean (93), Maureen (92), Eileen (90), Peter (87), Mairead (86), Rose (85), Tony (83), Terry (81), Seamus (80), Brian (76), Kathleen (75), Colm (73) ve Leo (72), yaşları toplamında dünya rekoru kırmış durumdalar. Yıllar boyunca sağlıklı kalmaları, onlara dünya rekoru kazandırmıştır. Şimdi ise, bu uzun ömürlülüğün arkasındaki sır açığa çıkıyor.

Peki, bu aile neler yiyor?

Çiftlikte yetişen Donnelly kardeşler, beslenmelerinde her zaman yerel ürünleri tercih etmişler; bu da genellikle pastırma, yumurta ve kendi bahçelerinde yetiştirdikleri sebzelerden oluşuyor. Ancak, ailenin uzun ömürlülüğünü sağlayan asıl faktör, her gün yedikleri yulaf lapası.

Ailenin en genç üyesi 72 yaşındaki Leo Donnelly, “Yulaf lapasını gece yemek önemlidir,” diyor. “Babamızın gece yatmadan önce sıcak bir şeyler yeme alışkanlığını sürdürdük. Her akşam saat 22.00’de yulaf lapası yiyoruz ve sabah 7.00’de kahvaltıda tekrar.”

Dünyanın en yaşlı ailesinin sırrı, her gün yedikleri yulaf lapası. “Pişmiş yulaf, süt ve bazen biraz reçel. Uykudan önce ve sonra yulaf lapası bize her zaman iyi geldi. İnsanlar bunu alışılmadık bulsalar da, şimdi kanıtlar herkesin gözü önünde.”

Yulafın sağlık üzerindeki olumlu etkileri, Uluslararası Uzun Ömür Merkezi’ndeki (ILC) bilim insanlarını Donnelly’lerin diyeti üzerine bir araştırma yapmaya teşvik etti. Yulaf lapasının kan basıncını düşürdüğü, diyabetle savaştığı, kolesterolü düşürdüğü ve kalp hastalıklarına karşı koruduğu biliniyor.

Partilere para yardımı kesildi Partilere para yardımı kesildi

Yulaf, B-12 vitamini bakımından zengin olup, vücudun melatonin seviyelerini ve uyku düzenini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca, beta-glukan içerir; bu madde “kötü” LDL kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarını azaltır. Yulaf lapası, arter duvarlarında plak oluşumunu azalttığı ve arterlerin sertleşmesini önlediği için süper gıda olarak kabul edilir.

Donnelly’ler için yulaf lapası, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzlarının bir parçasıdır ve zararlı gıdalardan uzak durmalarını sağlar. Leo, “Çiftlik yulaflarımız her zaman yerel ve yüksek kalitede oldu. Diyetimiz işlenmiş veya kirli gıdalardan asla oluşmadı,” diyor. “Doğayla uyum içinde yaşadık, tükettiğimiz her şeyi kendimiz yetiştirdik veya yerel kaynaklardan temin ettik. Sebzeleri, meyveleri kendimiz yetiştirdik, yumurtaları tavuklarımızdan aldık, ekmeklerimizi kendimiz yaptık. Çiftlik yulaflarımız dışarıdan gelmedi.”

Donnelly ailesinde hiçbir zaman kilolu bir çocuk olmamıştır. Bu, onların sağlıklı yaşam tarzlarının bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

UZUN ÖMRÜN TARİFİ: DONNELLY'LERİN GÜNLÜK YEMEKLERİ

Sabah 7'de kahvaltı

Ev yapımı reçelli yulaf lapası

Öğle yemeği saat 13:00'te

Çiftlikten pişmiş mevsim sebzeleri, ara sıra yumurta, ev yapımı ekmek ve çay

Akşam 6'da akşam yemeği

Yumurta, çorba, çiftlikten mevsim sebzeleri, ev yapımı ekmek ve meyveler.

Hafta sonu ikramı olarak kendi çiftliklerinden elde edilen etler

Akşam yemeği saat 22.00'de

Elma reçeli seçenekli yulaf lapası

Atıştırmalıklar: Elma, ekmek ve çay

Kaynak: Haber Merkezi