Dünyanın kenevir bloklarından ve kenevir yapı malzemelerinden inşa edilecek en yüksek binası Güney Afrika'nın en eski şehirlerinden Cape Town'da yükseliyor. 12 katlı binanın yapılacağı mülk, 2016 yılında Hemporium’dan Duncan Parker tarafından markanın amiral gemisi mağazası ve “Hemp Hotel” olması fikriyle satın alındı.

Kenevir bitkisinin odunsu çekirdeğinden ve formüle edilmiş bir kireç karışımından yapılan kenevir blokları (Hemp Crete), son yıllarda yapılarda mükemmel ısı yalıtım elde etmek amacıyla tercih edilmeye başlandı. Enerji faturalarında tasarruf sağlayan ısıtma ve soğutma sistemleri ihtiyacını azaltan, nefes alışverişini düzenleyen, aynı zamanda ucuz, erkonomik ve ergonomik, çelikten 10 misli mukavemetli yapılar bu özellikleriyle inşaatçıların önceliği oluyor.

Cape Town şehir merkezinde inşa edilecek 12 katlı bir bina, kenevir bloklarından ve kenevir yapı malzemelerinden inşa edilecek dünyanın en yüksek binası olma özelliğini taşıyacak. 

Aynı zamanda sektörün istihdam potansiyelini ve ekonomiye faydalarını vurguladığı Tıbbi kenevir endüstrisini ticarileştirme ve sanayileştirmeye yönelik yeni planların ortasında geliyor.

Duncan, “2016’da satın aldığı mülk üzerine yapılacak 12 katlı binanın insanların kenevirden inşa edilmiş bir alanda yaşamayı deneyimleyebilecekleri bir yer olan ‘Hemp Hotel’e ev sahipliği yapacağını söyledi. 

Şirket ortaklarının açıklamasında “Sürdürülebilirlik ve Eko-inşaat perspektifinden, Güney Afrika’da kenevirden evler, gökdelenler yapımını bir sonraki seviyeye taşımak istedik ve aynı zamanda küresel olarak yürütülen ilham verici kenevir inşaat projelerine katkıda bulunmak istedik.” denildi.

Wolf & Wolf Architects ortaklığıyla inşa edilen 50 daireli 12 katlı bina, dünyanın kenevirden yapılmış en yüksek binası seçildi. Bina dünyaca ödüllere layık görüldü. Önceki rekor, İtalya’da 24 daireli dokuz katlı bir bina olan “Case nel verde” projesine aitti.

Kenevir binaların darboğazda olan inşaat sektörü için de biçilmiş kaftan olduğu bildiriliyor, 8000 yıllık mezar kazılarında ortaya çıkan Türk kendirinin inşaat sektörüne acil ve kalıcı çözüm olacağı belirtildi.

Editör: Yadigar Hanım