Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca 2015'te restorasyonuna başlanan ve büyük bir titizlikle çalışmaları tamamlanan Seddülbahir Kalesi,ziyaretçilerine açıldı.
Milli kurtuluş tarihimizin en önemli şehirlerinden Deniz Serhat şehrimiz Çanakkale Türk tarihinde önemli yeri olan bir çok tarihsel kahramanlıklara ve direnişlere ev sahipliği yapan Çanakkale ve Gelibolu Yarımadası şimdi dünyanın dikkatini turizmle çekiyor. Doğası, denizi, kültürü ile ege ve  akdenizde olan turizm fiyatlarına göre çok çok daha uygun olması, yeme, içme, otel fiyatları ile turizmin gözdesi olmaya devam eden gelibolu yarım adası rahat bir yaşamıyla dikkat çekiyor. 
2015 yılında restarasyona başlanılan Seddübahir kalesi 18 mart 2023 te açılmasıyla Çanakkale ,Gelibolu turizmi daha da arttırmıştır.
 

Seddülbahir kalesi

Kale Çanakkale ilinin Rumeli kıyısında, Gelibolu yarımadası'nın Ege Denizine bakan tarafında bulunmaktadır. Seddülbahir Kalesi, 1656 yılında Venedikliler’in Limni ve Bozcaada’yı işgal etmelerinin ardından, 1659 yılında Mimar Mustafa Ağa tarafından savunma amacıyla inşa edilmiş bir kaledir.
''Çanakkale Savaşları sırasında da gerçekten büyük muharebelere sahne olmuş ve destan yazan kahraman Mehmetçiği de bağrında barındırmış ve Çanakkale'nin ilk şehitlerini verdiğimiz yer olarak tarihe geçmiştir. Bizim için çok kıymetli bir yapıdır. Türk tarihinin simge yapılarından birisidir."
Kalenin içerisinde Çanakkale savaşından kalan kalıntılar bulunmaktadır.Kalenin etrafında Yahya Çavuş anıtı, Ertuğrul tabyası ve Helles anıtı bulunmaktadır. İçerisinde bir adet müze ve çeşitli heykeller yer almaktadır.
Turistler  buraya hem tarihi geziler için hemde doğasından,denizinden zengin mutfağından faydalanmak için geliyorlar.
 Kalenin etrafında bulunan koydan, rahat bir şekilde denize girebilirsiniz. Kaleyi görmeye gelirken aynı zamanda da ''Alçıtepe köyü, seddülbahir  ve morto koyuna''  uğrayabilir  burada kaliteli zaman geçirebilirsiniz.

Editör: Habererk Com