Gazeteci Hakan Aygün, Mavi Karadeniz TV’de katıldığı programda, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik duruma Duyun-u Umumiye ile dikkat çekti. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim öncesi yurt dışına yaptığı ziyaretlerin ardından Türkiye’ye temiz yatırım getireceğini açıklamış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da buna karşılık “Mustafa Kemal bu ülkeyi Duyun-u Umumiye’den biz de emperyalist IMF’ten kurtardık” açıklamasını yapmıştı. Kılıçdaroğlu ise bu sözlere, “AKP iktidarı Duyun-u Umumiye hükümeti” şeklinde karşılık vermişti.

Mavi Karadeniz TV’de Gizem Fidan’a konuk olan Gazeteci Hakan Aygün, Osmanlı’nın dış borçları olarak bilinen Duyun-u Umumiye’yi değerlendirdi.

Osmanlı Devleti’nin Duyun-u Umumiye ilan ederek, kendini batı kapitalizmine teslim ettiğini vurgulayan Aygün, “O yıl Atatürk bir nur ışığı gibi doğuyor bu ülkeye. Türk halkı bunu unutmasın. Hayat tesadüfleri sever.  Atatürk’ün gelişi boşuna değil bu ülkeye. Ve Osmanlı’nın borçlarını 1928 Paris Anlaşmasıyla yüzde 60-70’ini kapsayarak, o fakir, Kurtuluş Savaşı’ndan çıkmış Türkiye cumhuriyeti ödedi. Şimdi geldiğimiz noktada Türkiye maalesef borç sarmalında. ‘Faiz, nas’ diyerek, genel piyasa oyunlarını dışarıda bırakarak, acı günler yaşamaya doğru gidiyoruz. Duyun-u Umumiye benzetmesinde Kılıçdaroğlunu unutmamak gerekiyor” dedi.

Aygün’ün, “Atatürk bu ülkeye nur ışığı gibi doğuyor” derken gözlerinin dolduğu dikkat çekti.

Editör: Yadigar Hanım