Kulak Üstü Bluetooth Kulaklık Kulak Üstü Bluetooth Kulaklık

E-ticaret sitenizin yasal olarak tüm prosedürleri yerine getirmesi için, şirket kurulumu zorunludur. Ancak hangi şirket türünü kuracağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Gerek sermaye, gerekse kurulum sürecindeki kolaylıklardan dolayı şahıs şirketi kurulumu sıkça tercih edilmektedir.

Özellikle markanızı yeni oluşturmuş ve işletmenizi yeni kurmuş iseniz; online satış mağazanız için şahıs şirketi kurmanız daha avantajlı olabilir. Şahıs şirketinin sadece kurulum süreci değil, şirket kapanma süreci de diğer işletme türlerine göre daha kolaydır. Şahıs şirketi kurmak ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar için yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

E-ticaret için şahıs şirketi kurmak, pek çok açıdan işletme sahiplerine ayrıcalık sunmaktadır. Şahıs şirketi kurmak, diğer şirket türlerine kıyasla oldukça hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

Üstelik prosedürler ve kurallar olarak değerlendirildiğinde şahıs şirketinin, daha basit olduğunu da söylemek mümkündür. Diğer şirket türleri ile şahıs şirketinin en önemli farkı ortaklıkların bulunmasıdır. Ortaklıklar ile kurulacak olan şirket ise; şahıs şirketine göre pek çok kural ve şarta tabidir.

E-ticaret için şahıs şirketi kurmak oldukça basittir. Sadece tek bir kişi ile şahıs şirketi kurulabilir. Şahıs şirketi de kendi içinde farklı şirket türlerine ayrılmaktadır. Şahıs şirketi kurmak için ilk şart, kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerektiğidir. Bununla birlikte devlet memuru olarak çalışan kişilerin şahıs şirketi kurmak için yetkileri bulunmamaktadır.

Bunun dışında devlet memurları haricindeki diğer herkes, tek başına şahıs şirketi kurabilmektedir. Şahıs şirketi kurmak için ilk olarak, sizlerden istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde toplamanız ve teslim etmeniz gerekmektedir. Şahıs şirketleri, tüm işlemlerini vergi dairesi üzerinden gerçekleştirebilmektedir.

Şahıs şirketi için bir mali müşavir ile anlaşabilir veya direkt kendiniz de belgeleri vergi dairesine teslim edebilirsiniz. Vermiş olduğunuz belgeler incelendikten sonra, şirket kurulumu için hemen onay çıkacaktır.

Şahıs şirketleri genellikle aynı gün veya ertesi gün içerisinde onay alabilirler. E-ticaret için şahıs şirketi kurmak istiyorsanız şu aşamaları dikkatle incelemelisiniz:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi, imza sirküleri, kişinin ikametgâh bilgileri ve imza tescil beyannamesi eksiksiz olarak sunulmalıdır.

  • Sunulan belgeler ile birlikte şirket tescili işlemleri de yapılmalıdır.

  • Şahıs şirketinin vergi hesap numarası için başvuru yapılmalıdır.

  • Alınan gerekli defterler ile birlikte notere gidilerek, defterler tasdik ettirilir.

  • Yoklama tutanağının hazırlanmasının ardından, vergi hesap numarası alınmaktadır.

  • Yazar kasa levhası ile birlikte vergi levhası alınmaktadır.

  • Şahıs şirketi için kullanılacak olan gider pusulası, fatura ve irsaliye gibi resmi belgeler çıkartılır.

  • Sicil gazetesine ilan verildikten sonra, ticaret odasına şahıs şirketinin kaydı yaptırılır.

  • İş yeri çalıştırma ve açma ruhsatı çıkartılır.

  • BAĞ-KUR veya SGK işlemleri yapılır.

Yukarıda sıralamış olduğumuz işlemlerin tamamlanması ile birlikte şahıs şirketi kurma süreci de başarılı bir şekilde tamamlanmış olur. Eğer vergi dairesine gitmek istemiyorsanız, e-ticaret için şahıs şirketi açmak adına e-devlet üzerinden de başvurunuzu kolaylıkla yapabilirsiniz.

E-devlet üzerinden takip edeceğiniz işlemlerin tamamlanması ile birlikte şahıs şirketinin kurulumunu da yapabilirsiniz.

E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • E-devlet şifrenizi kullanarak, sisteme ve İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapın.

  • Açılan sistemin içerisinde yer alan “İşlemler” bölümünden “Sicil Bildirimleri” ve “İşe Başlama Bildirimleri” bölümlerini sırası ile açın

  • Açılan ekranda karşınıza açılacak olan şahıs şirketi kurulumu ile ilgili 5 adımlı bilgi doldurma bölümünü doldurun.

  • Eksiksiz ve doğru olarak tüm bilgileri doldurmalı ve onaylayarak, sistemin onaylanması için beklemelisiniz. Kontrol sürecinin tamamlanması ile birlikte şahıs şirketi kurulumunuz başarılı bir şekilde tamamlanacaktır.

E-Ticaret İçin Şahıs Şirketi Yeterli mi?

E-ticaret için şahıs şirketi kurma dışında diğer şirket türlerini de kurabilirsiniz. Ancak online mağazacılık yani e-ticaret sitesi açmak istiyorsanız mutlaka bir şirket kurmanız gerektiğini bilmelisiniz. Türkiye’de ve dünyanın pek çok yerinde e-ticaret sitesi açmak için, bazı yasal prosedürleri takip etmek gerekmektedir.

Ülkemizdeki yasal düzenleme ve vergi zorunluluklarından dolayı online ortamda ticaret yapmak ve e-ticaret sitesi üzerinden satış yapabilmek için şirket kurulması gerekmektedir. IdeaSoft ekibimiz ile iletişime geçerek, işletmeniz ve markanız için hangi şirket türünün daha avantajlı olduğu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Şahıs şirketi kurmak, girişimcilerin ve yeni açılan markaların en çok tercih ettiği şirket türlerinden biridir. E-ticaret yapmak için şahıs şirketi kurmak, yeterli olarak görülmektedir. Ancak ortaklı veya daha büyük sermayeli bir e-ticaret sitesi kurmayı planlıyorsanız, diğer şirket türlerini de inceleyebilirsiniz.

E-ticaret için şahıs şirketi dışında değerlendirebileceğiniz şirket türleri anonim ve limited şirketlerdir. Limited şirketi kurmayı düşünen kişiler, şirketi tek kişi üzerine kurabilecekken en fazla 50 ortaklı olacak şekilde de şirket açabilmektedir. Limited şirketi özellikle koyulan sermaye tutarındaki sorumlulukları açısından oldukça avantajlı bir şirket türüdür.

Anonim şirket kurulumu ile de e-ticaret sitesi açabilirsiniz. Eğer e-ticaret sitenizin veya çevrimiçi mağazanızın yıllık en fazla 53.000 TL tutarında kar elde edeceğiniz düşünüyorsanız, seçiminizi şahıs şirketi kurmaktan yana kullanabilirsiniz.

Şahıs şirketi kurmak diğer şirket türlerine ve modellerine kıyasla daha az sorumluluk yüklemektedir. Gerek vergi ödemeleri, gerekse şirketi kapatma sürecindeki yasal işlemler, şahıs şirketinde çok daha kolaydır. E-ticaret için şahıs şirketi açmak ve e-ticaret siteniz için yerine getirmeniz gereken tüm yasal prosedürler için ekibimiz ile görüşebilirsiniz.

Editör: İsmail Türk