Rock dünyasının “eski tüfeklerinden” Bob Geldof’un yolu, Marka 2014 marka konferansı için İstanbul’a düştü. 70’ler ve 80’lerde İrlandalı new wave grubu The Boomtown Rats’in solisti olarak üne kavuşan Geldof, artık bir müzisyenden ziyade bir aktivist olarak anılıyor. Yardım konserleri ile hafızalarımıza kazınan Geldof, başta Afrika ve yolsuzlukla mücadele olmak üzere birçok alanda çalışmalara imza atıyor.
İlk kez 1984’te Etiyopya’daki kıtlık için dünyanın en ünlü müzisyenlerini bir araya getiren Geldof, bu yıl da Ebola virüsüne karşı savaşmak için One Direction, Bono, Ed Sheeran, Ellie Goulding ve Rita Ora gibi isimleri ‘Do they know it’s Christmas’ şarkısını seslendirmek için birleştirdi.
Bundan 30 yıl önce ilk defa söylenen bu şarkı, farklı müzisyenlerin yeni yorumuyla tekrar seslendirildi; 2014’ün en hızlı ve en çok yüklenen şarkısı oldu. Geldof, müzik hayatına ve düzenlediği kampanyalara dair sorularımızı yanıtladı.

‘Yeni Live8 işe yaramaz’
Gelecek yıl, Etiyopya’daki kıtlık için Geldof tarafından İngiltere ve ABD’de eş zamanlı düzenlenen Live Aid konserlerinin 30’uncu yıldönümü olacak. 2005’de ise G8 zirvesine denk gelecek şekilde yoksulluğa karşı dünyanın dört bir yanında yine Geldof öncülüğünde Live8 konserleri düzenlenmişti. “2015’de benzer bir konser düzenlemeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna Geldof, “Bunun işe yarayacağını sanmıyorum. Hem de ne için? Bir amacı ve siyasi etkisi olmalı. Avrupa’daki herhangi bir müzik festivalinden farkı olmaz” yanıtını verdi.

İstanbul’a gelirse çöker
Ünlü müzisyen, Türkiye hükümetini Ebola krizi yüzünden çok ağır eleştiriyor. “Türk hükümeti hiçbir şey yapmadı. Bu utanç verici bir şey. Hükümetin Suriye mültecileri gibi iç politikayla ilgili meseleleri olduğunu anlayabiliyorum. Bunun maliyetiyle başa çıkmaya çalışıyorlar. Ama ben bundan Türk insanının çok cömert olduğu sonucunu çıkarıyorum. Dünyanın geri kalanının bu konuyla ilgili hiçbir şey yapmaması da çok kötü. Ama burada Ebola’dan konuşuyoruz. Türkiye’de bu şarkının iTunes’ta birinci olması insanların bu krize yardımcı olmak istediğini gösterirken Türk hükümetinin hiç para vermemesi çok saçma. Uluslararası bir ülke olduğu için dünyanın sorunlarına yanıt vermek zorunda.
Bu çok önemli bir kriz, sadece Afrika’daki küçük bir ülkeyi ilgilendirmiyor. Umarım bu hiçbir zaman olmaz ama eğer bu virüs İstanbul’a gelirse sistem olduğu gibi çöker. Bu yüzden bu virüsü Afrika’da durdurmamız gerek. Batı Afrika’da bu virüse karşı savaşan gençler çok cesur. Sana dokunduğum anda bu virüs bulaşıyor, o zaman öldün demektir. Bu uluslararası bir kriz olduğu için Türkiye hükümeti görevini yerine getirmiyor” diyen Geldof, Almanya’nın da yeteri kadar yardımda bulunmadığını söyledi.

‘Bu kentte bisiklete binmem’

Geldof, daha önce de olduğu gibi İstanbul’daki trafik sorunundan hala yakınıyor. İngiltere’de bisiklet trafiğe çare olsa da İstanbul’da çok tehlikeli olduğu için asla bisiklet kullanmayacağını belirten İrlandalı şarkıcı, İstanbul’da trafikte kaybedilen zamanın ‘delice’ olduğunu sözlerine ekledi.

Meyve Tüketiminin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi Meyve Tüketiminin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Doktora tezi değil

Geldof, Ebola krizi için dört haftada 7 milyon dolar topladıklarını ifade etti. Ancak ona göre asıl önemli olan siyasi baskıyı artırabilmek. Geldolf, şarkıya sözlerinden dolayı getirilen eleştiriler için “Bunu sadece göz ardı edebilirsiniz. Yardım etmek istemiyorsan, tamam etme. Ben de o zaman ‘Çeneni kapa’ diyorum.     Ama bir şey yapmamak için     bahane bulmaya çalışma. Bu bir pop şarkısı, bir doktora tezi değil” yorumunda bulundu.

Öfkeyi seviyorum

Eski grubu The Boomtown Rats ile çıktığı dünya turundan yeni dönen şarkıcı, turun ‘harika’ geçtiğini söylerken, “Grupla 27 yıldır beraber çalmadık. Isle of Wight Festivali için teklif gelince bir araya geldik. Çocukken bu festivale gitmiş, Jimi Hendrix ve Doors’u dinlemiştim. Rats’in şarkı sözleri hala hayati, gerçek; bir kelimeyi bile değiştirmeye gerek yok. Hâlâ o öfke var ki ben de bunu seviyorum” dedi.

‘Kış Uykusu Oscar almalıydı’

Türkiye’deki kültür sanat hayatına dair gözlemlerimizi sorduğumuzda Nuri Bilge Ceylan’ın “Kış Uykusu” filminin hayatında izlediği en iyi film olduğunu ve Oscar’ı hak ettiğini belirten Geldof, “Türkiye sineması gittikçe daha iyi oluyor. Müzik dünyanız da çok canlı. Club müzik ve DJ’ler bu ülkede çok iyi. Yaptıklarınızı duydukça ben çok heyecanlanıyorum. Burada gece kulüpleri her zaman çok iyi, yemek daha da iyi. Şarap da daha iyi oluyor, eskiden b*ktandı. Ülkeniz için eski ve modern arasındaki gerilimin çözülmesini umuyorum. Hükümet maalesef kutuplaşmayı daha da derinleştirdi. Burada inanılmaz bir tarih var, o yüzden bir çözüm bulunmalı ve anlayış sağlanmalı. Türkiye çok önemli bir ülke” dedi.

Editör: TE Bilişim