Cumhurbaşkanlığı ve  28. Dönem  Milletvekili seçimlerinin ardından beklenen zamlar arka arkaya gelmeye başlarken, bütçe açığının kapatılması için çare olarak görülen yeni vergiler de gündeme geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde bütçe gelirleri 1 trilyon lira olarak kaydedilirken, bütçe giderleri 1,4 trilyon TL oldu. Bu rakamlarla bütçe açığı yılın ilk dört ayında 400 milyar lirayı aştı. 

Merkezi yönetim bütçesi de nisan ayında 132,4 milyar lira, ilk dört ayda 382,4 milyar lira açık verdi.

Faiz dışı denge ise nisan ayında 97 milyar lira açık verirken, faiz dışı açık, ilk dört ayda 247,3 milyar lira oldu.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan depremler ve seçimde  yapılan harcamalar bütçe açığını daha da büyütürken, uzmanlar ek vergilerin getirileceğini düşünüyor.Vergi uzmanlarına göre, depremin ortaya çıkardığı finansman ihtiyacını karşılamak için Kurumlar Vergisi mükelleflerine getirilen ek vergiden tahsil edilmesi planlanan 70 milyar TL yetersiz kalacak. Seçim öncesi iktidarın devlet kaynaklarından harcanan miktarın da  ciddi bir bütçe yarattığına dikkat çeken uzmanlar, iktidarın öncelikle ek bütçe yapması gerektiğini vurguladı. 

Uzmanlar, deprem ve seçim nedeniyle meydana gelen bu açık nedeniyle ek vergilerin gündeme geleceği yönünde görüş belirtiyor. Ek vergilerin Ekim ayında Meclis açıldığında gündeme geleceğini savunan uzmanlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin 2022 yılı beyanlarının belirli bir oranı kadar yeniden vergi ödemeleri, araç sahiplerinin de ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ve ek Emlak Vergisinin gündeme gelebileceği görüşünde.

Vergi uzmanları, özellikle Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi'nde de oran artışlarının yapılabileceğini, sigara ve akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi artışları ve Özel İletişim Vergisi'nde oran artışları yapılmasını bekliyor.

Editör: Yadigar Hanım