2016 Yılının Ekonomik Barometresi Ham Petrol Fiyatları

Gelişmiş ülkelerin risklere dayanıklılığı ile gelişen ekonomilerin ki farklıdır.

2016 yılında global büyüme ve riskler bağlamında izlenmesi gereken en önemli barometre:Ham petrol fiyatlarıdır...

Gelişmiş finansal piyasalarda(ABD ve AB) normalleşme beklentileri artarken,ihracata dayalı gelişen piyasaların aşırı ısınmış ekonomilerinde ise sert yavaşlama ile birlikte ekonomik durgunluk riskleri artıyor.

Yeni ekonomilerin yükselen yıldızı Çin şirketlerinin ihracata yönelik üretiminde azalmalar hızla devam ederken,Çin şirketleri ülkenin artan milli geliri ile bu farkı şimdilik iç piyasasına yönelerek tolere etmeye çalışacaktır.

Afrika ülkeleri ve Asya'da ise durum daha da vahim !

Özellikle;cari açık ve yapısal ekonomik problemleriyle boğuşan bölgenin lider ülkesi Güney Afrika,ciddi ekonomik riskler taşıyor.

Ham petrol ihracatına yönelik ekonomileri olan Asya'nın ortadoğu ve Rusya gibi dev ham petrol üreticisi devletlerini ciddi problemler bekliyor...

2001 yılından bu yana ham petrol fiyatlarının artışı ile birlikte artan kazançlar,özellikle bizim de içinde bulunduğumuz coğrafi bölgede ticareti hızla arttırmıştı.

Şimdi durum tersine gelişiyor...

Kısacası;ham petrol fiyatlarının hızla düşmesi,Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgenin alışık olduğu kazançları da azaltacak ve dolayısıyla bölge ticaretini olumsuz etkileyecektir.

 

 

Hasan Basri Akşener

Editör: TE Bilişim