Barışık: Temmuz ayı enflasyon verileri olumlu sürpriz

Barışık: Temmuz ayı enflasyon verileri olumlu sürpriz
Temmuz ayı enflasyon verileri piyasa beklentilerinin altında kaldı; uzmanlar faiz indirimlerinin devam edeceğini öngörüyor.

Bulls Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Murat Barışık, bugün açıklanan temmuz ayı TÜFE verilerini değerlendirdi. Aylık enflasyon yüzde 2,06 artışla yüzde 2,50 seviyesindeki piyasa beklentisinin altında kalırken, yıllık TÜFE de yüzde 34,10'luk beklentinin altında gerçekleşerek yüzde 33,52 seviyesine geriledi. Barışık, bu görünümü enflasyon cephesinde olumlu bir sürpriz olarak yorumladı.

Gıda ve enerji gibi oynak kalemleri hariç tutan çekirdek enflasyon yüzde 34,70 seviyesinde gerçekleşti ve bu rakam piyasa öngörüleriyle büyük ölçüde örtüştü. Piyasalar bu olumlu sürprizi hızlıca fiyatladı; Bankacılık endeksi öncülüğünde gelen güçlü alımlar sayesinde BIST100 endeksi dolar bazında 268,5 puanı aşarak son dört ayın zirvesini test etti. TCMB'nin rezerv pozisyonundaki toparlanma ve dezenflasyon sürecine ilişkin işaretler, faiz indirimi için alan yaratıyor.

Barışık, Eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında yapılacak Para Politikası Kurulu toplantılarında faiz indirimlerinin kademeli olarak devam edeceğini öngördüklerini belirtti. Mevcut durumda yüzde 43,00 seviyesindeki politika faizinin yıl sonunda yüzde 36,75 seviyelerine kadar gerilemesinin makul bir senaryo olduğunu düşünüyor. Yıl sonuna doğru baz etkisinin de katkısıyla yıllık enflasyonda yüzde 29 seviyelerine doğru bir geri çekilme ihtimalini güçlü buluyor, ancak bu süreçte kur, emtia fiyatları ve jeopolitik riskler gibi değişkenlerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

46553-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.