Dolar kurundan yeni bir rekor geldi. Sabah 09:00 itibariyle 5.40 seviyesinden işlem gören kur,  yukarı yönlü hareketliliğine devam ediyor.

Şu dakikalarda 5.54 seviyesini test eden dolarda tansiyon yüksek. Analistler, Merkez Bankasından kısa vadede bir müdahale gelmediği takdirde dolar kurunun daha yüksek seviyeleri test edebileceğini öngörüyor. Bu aynı zamanda Türk lirasındaki değer kaybının daha da artacağını gösteriyor. Dolarla birlikte altın fiyatları, euro ve sterlin incelendiğinde Türk lirasındaki değer kaybını gözlemleyebilmek mümkün.

Türkiye-ABD krizinde uzlaşma amacıyla Washington'a giden 9 kişilik heyet, yaklaşık 2 saat önce yurda döndü. Ancak yetkililerden henüz resmi bir açıklama yapılmamasının, piyasalar tarafından anlaşmazlık olarak yorumlandığı öngörülüyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin konuyla ilgili iddiaları, resmi heyetler arasında anlaşma yapılamadığı yönünde. ABD'li yetkililerin Dışişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen yetkililere 15 kişilik bir iade listesi iletmesi nedeniyle tarafların anlaşamadığı iddiaları gündemde.

Amerikalı yetkililerin başta rahip Andrew Brunson olmak üzere tutuklu iki Türk vatandaşı Hamza Akçay ve Metin Topuz'un da tahliyesini istemesinin anlaşmazlığa yol açtığı iddia ediliyor. Diplomatik kaynaklara göre Amerikan tarafının Türk heyetinden Amerikan vatandaşlarının salıverilmesine ilişkin yazılı bir taahhüt istemesi de bir uzlaşma noktasının doğmasına fırsat vermedi.

Uzlaşmanın gerçekleşmemesi sonrasında ABD'nin yaptırımlara devam ettiği takdirde dolar kurunda yeni rekorlar olabileceği ihtimaller arasında. Bu değerlendirmeler Para Politikası Kurulunun 13 Eylül'deki toplantısı öncesinde Merkez Bankasının faizleri yükseltme kararı alabileceğini gösteriyor. 

Editör: TE Bilişim